TeamNL, dat vanaf maandag 3 juni voor Nederland uitkomt op de WK Handboogschieten. Foto: Yoerak van Voorst
TeamNL, dat vanaf maandag 3 juni voor Nederland uitkomt op de WK Handboogschieten. Foto: Yoerak van Voorst (Foto: Yoerak van Voorst)

WK Boogschieten onder de Sint Jan

Den Bosch is van maandag 3 tot en met zondag 16 juni het sportieve centrum van de handboogsport. Een unieke primeur is de gelijktijdige organisatie van de WK handboogschieten voor minder valide (para) en valide sporters. Hiermee tracht de organisatie de kloof tussen beide vormen van sport te verminderen of zelfs weg te halen.

Topschutter Sjef van den Berg (24) uit Heeswijk-Dinther begon al op 4-jarige leeftijd met de handboogsport. Aan de hand van zijn vader kwam hij terecht bij handboogvereniging 'Ons Genoegen' in Nistelrode. Het hoogtepunt tot nu toe is een vierde plaats op de Olympische Spelen en het winnen van de wereldbeker en de wereldtitel indoor. De keuze tussen goud op de Olympische Spelen of wereldkampioen in Den Bosch is niet moeilijk voor Sjef: Olympisch goud. Maar uiteraard gaat hij voor allebei.

Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 ervoor dat Den Bosch vanaf eind mei wordt overspoeld met handboogschutters van over de hele wereld. Ruim duizend schutters uit negentig landen gaan de strijd met elkaar aan om de wereldtitels. Daarnaast zijn de wereldkampioenschappen het belangrijkste kwalificatietoernooi zijn voor de Olympische en Paralympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

De kwalificaties bij The Dukes zijn gratis te bezoeken, net als de finales van de WK voor schutters met een beperking. Daarnaast zijn er de Limietlaan, tussen de Parade en The Dukes, allerlei activiteiten. Er zijn sportclinics voor scholen uit de omgeving en bezoekers kunnen ontdekken of zij een pijl in de roos kunnen schieten. Ook is er een escaperoom, een museum en een pop-up bioscoop. Voor fans van Formule 1 staat er zondag 9 juni een Red Bull Racing Formule1-auto en wordt bij The Dukes de GP van Canada live uitgezonden op groot scherm. Voetballiefhebbers kunnen op dinsdag 11 juni op de Parade komen kijken naar de eerst WK-wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen. En ook voor wie niets om sport geeft is Archery2019 een feest, met op dinsdag 11 juni YouTube-ster Djuncan die op de Parade een demonstratie van zijn 'Fortnite-skills' laat zien, op woensdag 12 juni het gratis muziekfeest Hart voor Muziek met onder andere Jannes en Django Wagner en op donderdag 13 juni de Edwin Evers Band in de Archery2019 Arena.

Edwin Evers stopte vorig jaar na 21 jaar met zijn populaire ochtendshow bij Radio 538. Onder meer om meer tijd te hebben om zelf muziek te maken. Op donderdag 13 juni, verzorgt de Edwin Evers Band een optreden in de Archery2019 Arena op de Parade. In het voorprogramma staat Wolter Kroes. Voor het concert van de Edwin Evers Band kunnen alle lezers van de Persgroep gebruik maken van een kortingsactie, waarmee ze geen 16,50 euro betalen voor een ticket maar 11,50 euro. Die vijf euro korting is te verzilveren door de kortingscode EDWINEVERS13 in te voeren op de website met de online kaartverkoop: www.archery2019.com/edwineversband

Meer berichten