Volop pret bij een spelmiddag van Scoutinggroep St. Jozef in Dongen
Volop pret bij een spelmiddag van Scoutinggroep St. Jozef in Dongen (Foto: )

75-jarig St. Jozef is nog springlevend

Aan de rand van De Bergen in Dongen, staat het 'Wezelhonk', het scoutinggebouw van de St. Jozefgroep. Buiten is het geluid van spelende kinderen al te horen: zaterdagmiddag, spelmiddag! De scoutinggroep bestaat vijfenzeventig jaar. Wim en Ton Mertens, Bastiaan van Dijck en Babet Trommelen, allemaal op een of andere manier betrokken (geweest) bij de St. Jozefgroep, vertellen het verhaal van de scouting. Duidelijk is: de scouting is nog springlevend!

Door Lia van Gool

DONGEN - Het boek met oude (zwart-wit) foto's dat midden op tafel, neemt je mee in de (soms bewogen) geschiedenis. De foto's roepen herinneringen op, in het gebouw hoor je echter de geluiden van nu.

"Wij bestaan 75 jaar, maar wij hebben nog steeds bestaansrecht." Scouting wordt weer populair, is hip. In totaal telt de groep zo'n 150 leden in allerlei leeftijden. "Wij draaien het hele jaar door, ook zoals nu, tijdens de vakantie."

Dongen telt in totaal drie scoutinggroepen (St. Jozef, Laurentius en De Stormvogels), die allemaal goed gevuld zijn met leden.

Scouting anno 2019 en de scouting van 75 jaar geleden: er zijn veel verschillen en toch ook veel overeenkomsten.

Zo werden er vroeger door alle scouts uniformen gedragen, kreeg de leiding andere namen, ging er een kookstaf mee op de kampen en was er een aalmoezenier voor de geestelijke zorg. Nu heeft de leiding heeft geen 'titels' meer, vertelt Babet Trommelen.

"Wij worden gewoon bij onze voornaam genoemd. Er zijn geen hopmannen en akela's meer." Ook is er geen aalmoezenier (veelal een kapelaan uit Dongen) meer die verantwoordelijk was voor de geestelijke zorg.

De basisgedachte van de scouting is er, na 75 jaar, nog steeds. "Wij doen dingen samen, maken plezier, leren kinderen om zelfstandig te zijn. Hier mogen de kinderen dingen die zij thuis niet mogen doen, tot op bepaalde hoogte dan."

Zoals een ei invriezen, omdat kinderen en leiding toch wel heel erg benieuwd waren hoe een bevroren ei er uit zou zien. En torens maken van suikerklontjes en stroop.

"Dat soort dingen moet kunnen. Kinderen komen met gekke vragen en dan probeer je dingen uit. Dat is goed voor de ontwikkeling, je ziet wat wel en wat niet lukt."

De vier zijn het erover eens dat de scouting een fantastische, hechte club is, die met de tijd meegaat. "Scouting is leuk, leeft en groeit mee met de tijd."

Het 75-jarig bestaan van scouting St. Jozef wordt een groot feest voor alle leden en oud-leden. Op 22 juni is er een open dag en aansluitend een reünie voor oud-leden en -leiding. Aanmelden kan nog via reunie75jaar@st-jozefgroep.nl. Voor alle speltakken van scouting St. Jozef is er, in juli van dit jaar, een gezamenlijk kamp.

Meer berichten