Foto:

Jes!-interview: Blind, maar zeker niet gehandicapt!

"Wie zegt dat een blinde niets kan? Ik ben Marina Katarina Kovac, geboren in 2004 en ik ben blind. Ik ben alleen maar blind en niet gehandicapt!" De alom bekende Marina was onder meer te zien in het Jeugdjournaal, Hart van Nederland, en heeft een Youtube kanaal met ruim 21.000 volgers, waardoor ze ook de nodige bekendheid verwerft. Door de optimistische hands-on opvoeding van haar ouders, heeft deze opgewekte veertienjarige niet alleen een positieve kijk op het leven, ze weet ook van aanpakken. Van paardrijden, tot fietsen en stage lopen bij een dierenarts: Marina doet het allemaal!

Door Jessica Voets

REGIO - Deze mentaliteit heeft ze meegekregen van haar ouders, die zelf ook een grote dosis veerkracht hebben. Zo'n elf maanden na Marina's geboorte zag haar moeder (Joëy de Man) namelijk een afwijking in Marina's rechteroog, iets dat netvlieskanker bleek te zijn. Het oog van Marina werd daardoor verwijderd. Omdat ook haar andere oog netvlieskanker bleek te hebben, werd dit na bestraling alsnog verwijderd, waardoor Marina rond haar derde levensjaar twee kunstogen had.

Joëy's wereld stortte in elkaar. Joëy: "Dat was voor mij en mijn man heel lastig. Ondanks de steun uit onze omgeving hebben we het daar erg moeilijk mee gehad, maar we besloten om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Want je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar dat helpt niet."

Deze aanpakmentaliteit werd overgebracht op Marina, waarbij haar werd geleerd om gewoon haar dagelijkse bezigheden te doen. Zo leerde ze zelfs fietsen zonder zijwieltjes. Marina: "Ik heb geleerd om af te gaan op mijn gehoor. Zo hoor ik aan de geluidsweerkaatsing waar er bijvoorbeeld bomen of muren zijn en kan ik dus toch fietsen."

Vanuit diezelfde insteek heeft ze geleerd om paard te rijden, filmt ze zelf haar vlogs en heeft ze bovendien onlangs stage gelopen bij een dierenarts, waarbij ze met behulp van een technisch snufje genaamd Orcam, etiketten kan lezen. Dat is belangrijk voor Marina, die later graag dierenartsassistente wil worden.

Op de vraag of dat niet lastig is, antwoordt ze: "Het enige waarvoor ik hoef te zien, is het lezen van brieven en medicijnen, en daar heb ik nu mijn hulpmiddel voor. Dus in principe zou het kunnen. In mijn vrije tijd ga ik nog steeds naar de dierenarts, en mag er met veel dingen helpen. Het is echt helemaal mijn ding."

En over dit alles vlogt ze op Youtube, waarop ze veel positieve reacties krijgt. Marina: "Dan zeggen mensen bijvoorbeeld: ik ben je grootste fan. En dan denk ik: hebben ze dat nou echt tegen mij? Dat vind ik echt heel cool!"

Zie voor meer info:

blindhappyandfree.com

Het gehele interview met Marina en Joëy is aanstaande vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! op www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur radio via: www.rozoradio.nl/jes

Meer berichten