Melle en Gitte Heijne bij de geveltuintjes voor hun huis
Melle en Gitte Heijne bij de geveltuintjes voor hun huis (Foto: )

Geveltuintjes in Geertruidenberg

Wethouder Kevin van Oort van de gemeente Geertruidenberg ging bij initiatiefnemers Lia de Wijs en Corien Sol langs om symbolisch het laatste plantje in een van de geveltuintjes te planten om deze hiermee te openen.

Door Judith Prakke

GEERTRUIDENBERG - Vorig jaar waren initiatiefnemers Lia de Wijs, Corien Sol en Ineke van Gils aan het brainstormen over geveltuintjes. Je zag ze overal in verschillende steden ontstaan en het zag er zo leuk uit.

Deze dames met groene vingers zagen een probleem. Als er geveltuintjes gemaakt zouden worden met eventueel hulp van de gemeente, zouden die gevuld worden met plantjes die volgens een onderzoek van Greenpeace nog veelal bespoten zouden zijn met gif.

Ineke van Gils heeft echter een hoveniersbedrijf in de familie en kon komen aan een verrassingspakket van tien biologische vaste planten en een zak tuinaarde voor €35,-.

Nou is dat voor veel mensen nog een best hoog bedrag. Via de buurtvereniging lukte het om 20 euro te sponsoren via NLdoet. Nu was niet iedereen in de straat lid van de buurtvereniging. Toen zijn Lia de Wijs en Corien Sol eens gaan praten met de wethouder Kevin van Oort en die heeft voor de mensen die niet bij de buurtvereniging zaten uit de groenvoorziening dit initiatief gesteund door ook 20 euro per tuintje te sponsoren.

Inmiddels zijn er veertig tuintjes en een adres heeft twee geveltuintjes afgenomen. "De gemeente zag dat het initiatief erg leefde,"aldus Van Oort. "Het is wel eens voorgekomen dat een dergelijk initiatief bij de gemeente vandaan komt en dan wordt er ook verwacht dat de gemeente het gaat onderhouden. Dat is nu niet de bedoeling. Het is van de mensen zelf."

Corien Sol vervolgt: "Ze hebben er 15 euro voor betaald. Dat is goed te doen, maar zo ontstaat er eigenaarschap. Mensen zien in dat het hun tuintje is."

Er is rekening gehouden met de breedte van de weg bij de Koestraat en de omliggende straten. Er moet een looppad van 1,20m beschikbaar blijven. De geveltuintjes zijn 45 centimeter diep. Het werk is door een aannemer die de gemeente in de arm heeft genomen verricht. Nu ligt er een bandje voor en kan er geen tegel verschuiven.

Het plan is dat nieuwe initiatiefnemers dit voor hun wijk ook willen helpen realiseren. "Er is wijkbudget voor," zegt Kevin van Oort.

Melle en Gitte Heijne maakten met wethouder Kevin van Oort een plekje voor het laatste plantje. Hun moeder vertelt: "We gaan eigenlijk verhuizen. We hebben contact gezocht met de volgende bewoners of ze interesse hadden in een geveltuintje. Daar was zeker interesse in." En tot de verhuizing? Mevrouw Heijne glimlacht: "Dan onderhouden we het tuintje natuurlijk. Het gaat erom dat er water wordt gegeven en een beetje onkruid wordt gewied."

Meer berichten