Op 4 mei was de feestelijke opening van speeltuin Strijenlaan
Op 4 mei was de feestelijke opening van speeltuin Strijenlaan (Foto: )

Veilig ravotten in speeltuin Strijenlaan

Op 4 mei was de feestelijke opening van speeltuin Strijenlaan. Vier dames namen het voortouw om de speeltuin veiliger en uitdagender te maken. Is het dan nu voor elkaar? "Nog niet, hoor," zegt Danielle van Limborgh, één van de initiatiefnemers.

Door Judith Prakke

GEERTRUIDENBERG - Het speeltuintje was altijd al een speeltuintje maar dan zonder omheining. Er kwamen in een bocht auto's aanrijden en het gebeurde meer dan eens dat auto's plots moesten remmen, omdat er een bal of een kind de weg op kwam.

"Dat was een levensgevaarlijke situatie en het mag een wonder heten dat er nooit iets verkeerd is gegaan," vertelt Danielle van Limborgh verder. "Toen zijn we met nog drie ouders een buurtonderzoek begonnen. Dat was fase 1 van 5 fasen. Dat duurde ongeveer een jaar."

"We gingen langs de deuren en hebben gevraagd hoe oud de kinderen waren en wat men miste. Er is gemeentebudget beschikbaar. Er was wel een speeltuintje in de buurt maar wat er was, was vooral voor kleine kinderen en het kinderboerderijtje in de buurt sloot om zes uur. Dat was met name in de zomer niet toereikend."

"We hadden een plan voor de Strijenlaan met een hek om het gevaarlijke stuk af te sluiten. Ze reden vijftig, soms tachtig als ze zich niet aan de snelheid hielden. We wilden wat goaltjes en een extra schommel en een bol om op te klimmen."

De gemeente was erg onder de indruk van dit serieuze businessplan onderbouwd met een buurtonderzoek. "We waren duidelijk geen eendagsvlieg. Om te laten zien dat we ze het niet in hun eentje wilden laten betalen hebben we een actie opgezet met lege flessen terugbrengen, koekhappen, blikgooien, kleurplaten tekenen die gesponsord waren door Top One Toys, frisdrank en snoep gesponsord door Plus. We werden helemaal weggeregend, maar we hebben toch wat opgehaald!"

Fase 2 was een hek, een evenwichtsbalk, een wipwap, een duikelrek en een caroussel en tot slot een boter-kaas-en-eieren-wand.

"We hebben van tevoren dit laten uittekenen, want de plannen hielden niet op, we hadden nog een idee. Een groot klim- en klauterrek."

"Dat klimrek was ontstaan uit een buurtonderzoek dat de gemeente in de hele gemeente gehouden had. Dat is wel duur. Dat kost 1400 euro. We zijn daarvoor even op de koffie gegaan bij de wethouders. Dat hoorde bij fase 3. Fase 4 zijn zitgelegenheden en fase 5 is veiligheid door waarschuwende poppetjes of drempels."

Inmiddels hadden diverse media lucht gekregen van deze dames. We hebben inmiddels achthonderd euro door sponsoring bij elkaar gehaald voor het klimrek. Meer dan de helft.

"Het leeft! Belangrijk is dat het niet om ons gaat, maar om de kinderen."

Meer berichten