Deelname is gratis, inschrijven via www.expeditiezuiderwaterlinie.nl/inschrijven (foto: Team Mapito)
Deelname is gratis, inschrijven via www.expeditiezuiderwaterlinie.nl/inschrijven (foto: Team Mapito) (Foto: MAPITO)

Wandelexpeditie Zuiderwaterlinie

Van 19 t/m 29 juni is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland het decor voor Expeditie Zuiderwaterlinie. Wandelingen voeren deelnemers langs de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave. Onderweg worden zij getrakteerd op gezelligheid, een hapje, een drankje én een culturele verrassing. Inschrijven is mogelijk via www.expeditiezuiderwaterlinie.nl.

REGIO - Dwars door Brabant vind je de Zuiderwaterlinie, een parelketting van historische vestingsteden, stoere forten en bijzondere linielandschappen. Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie duiken deelnemers de geschiedenis in, ondergaan ze een culturele beleving en genieten ze van streekproducten, allemaal omringd door de stille natuur in het buitengebied.

Gedeputeerde Henri Swinkels is een groot fan van dit grootste, langste en meest gebruikte erfgoed van Nederland. "Ik ben er trots op dat we in samenwerking met heel veel partners gezorgd hebben dat de Zuiderwaterlinie een begrip is in Brabant en ver daarbuiten. Het is fantastisch dat we met heel veel mooie evenementen, waaronder Expeditie Zuiderwaterlinie, dit machtige Brabantse erfgoed over de hele linie nog bekender maken. Een prachtige combinatie van cultuur en erfgoed."

Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie kunnen deelnemers dagelijks kiezen tussen een langeafstand-etappe (gemiddeld 20 km) of een kortere recreatieve wandeling (gemiddeld 10 km). Wie kiest voor de lange afstand kiest voor de groene omgeving. De langeafstand-etappes zijn tevens een goede training voor de Vierdaagse van Nijmegen. Wandelaars die aansluiten bij de kortere etappes verkennen de Zuiderwaterlinie in groepsverband. De ideale gelegenheid om samen het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen, te zien en te beleven. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij een van de tochten of om zelfs de volledige Expeditie te wandelen.

Expeditie Zuiderwaterlinie is meer dan alleen een wandeltocht. Onderweg vertellen gidsen over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie en is er aandacht voor het landschap. Ook aan cultuur wordt gedacht. Voor elke etappe zijn samenwerkingen opgezet met lokale heemkundekringen, gildes, fanfares en/of verenigingen.

Aan het eind van elke etappe komen de deelnemers van beide routes samen. Gezamenlijk worden ze onthaald, is er muziek of een voorstelling en wordt er nog wat gedronken en gegeten.

Het programma is al goed gevuld. "Van re-enactment, fanfares en muziekoptredens, de wandelaars zullen zich zeker niet vervelen. Ook zijn er bijzondere optredens van professionele (podium)kunstenaars, zoals De Kwekerij. Vincent de Rooij Daan Mathot spelen een absurdistischevoorstelling over uitersten, hoog en laag, hoop en vrees. Dat doen ze in een half vliegtuig, een Antonov 2. Grappig toch, als je bedenkt dat de functie van de Zuiderwaterlinie als verdedigingslinie kwam te vervallen met de komst van vliegtuigen?", aldus Isabelle Schol van Stichting Zuiderwaterlinie Events.

Onderweg worden zij getrakteerd op gezelligheid, een hapje, een drankje én een culturele verrassing. Ook in Terheijden, Breda en Oosterhout staan er op 22 en 23 juni tal van activiteiten op het programma. De etappe van vrijdag 22 juni eindigt op de Kleine Schans in Terheijden. Dit lieflijke dorpje heeft een serieus oorlogsverleden: Spanjaarden en Staatsen voerden hier in de Tachtigjarige Oorlog zware gevechten. Vanaf 16.00 uur is het echter het toneel voor een feestelijke etappe-afsluiting vol hapjes, drank en optredens. Met o.a. een dansvoorstelling van De Kwekerij en de zoete tonen van Ferguson's Great Hunting Ground.

Op zondag 23 juni wordt Expeditie Zuiderwaterlinie vanaf het Kasteel van Breda (nu de KMA) vervolgd. Hier werden de bezetters in 1590 door middel van de list met het Turfschip overmeesterd. Via een prachtig natuurgebied worden wandelaars naar Oosterhout geleid, waar in het Slotpark het feest losbarst vanaf 16.30 uur. In een half vliegtuig, een Anatonov 2, is BOOT van het theaterduo Vincent de Rooij en Daan Mathot te zien. Vol met spectaculaire decorwisselingen en optische illusies verhaalt dit hilarische drieluik over hoog en laag, hoop en vrees, illusies en de waan van godsdienst. PuurBabs brengt op haar beurt een repertoire van jazz, blues, easy listening, lounge en soul. Zonder opsmuk, maar met passie en gevoel. Wie de diepe soulstem van PuurBabs eenmaal heeft gehoord, vergeet haar nooit meer.

Geertruidenberg – Raamsdonk: maandag 24 juni. Vandaag de dag wordt vestingstad Geertruidenberg ook wel 'Vestingstad aan de Biesbosch' genoemd. Dit vanwege de eeuwenlange relaties met het gebied. Er bestaan fraai bewaarde monumenten in Geertruidenberg zoals vestinggrachten, bolwerken en ravelijnen. Maar ook de statige Geertruidskerk spreekt tot de verbeelding.

Wandelaars die meedoen met de korte etappe vertrekken op 24 juni om 18 uur aan deze kerk.. Zij worden 'uitgezwaaid' door de gilde Sint Bavo. Na een tocht van 7 km komen ze in Raamsdonk aan bij De Zeven Zusters waar de Bergsche Battery hen met saluutschoten zal opwachten. Samen met de langeafstand wandelaars maken ze er een gezellige party van. Het cultureel programma wordt verzorgd door Scattando, het kunstencentrum in Geertruidenberg.


Expeditie Zuiderwaterlinie is de ideale gelegenheid om samen het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen, te zien én te beleven. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij een van de tochten of om zelfs de volledige Expeditie te wandelen.

Meer berichten