Film 'The Favourite' is te zien in De Schattelijn

Op dinsdag 18 juni is de film The Favourite te zien in De Schattelijn in Geertruidenberg. Aan het begin van de achttiende eeuw zijn het roerige tijden in Engeland. Queen Anne zetelt op de troon, maar worstelt met haar lichamelijke en geestelijke gezondheid. Om de haverklap heeft ze een enorme woede-uitbarsting en valt ze uit tegen haar lakeien; daarnaast kan niemand een probaat geneesmiddel vinden voor haar huidkwaal. Daarom besluit Queen Anne het dagelijkse bestuur van het land over te dragen aan haar vertrouwelinge Lady Sarah, die zich vol ambitie op de oorlogssituatie met Frankrijk stort. Gelijktijdig maakt Sarahs jongere nicht Abigail haar entree aan het hof als dienstmeisje. Abigail begint zich vrij snel op te werken binnen de gelederen van het koningshuis. Want doordat ze een werkzaam kruid heeft gevonden, komt ze in het gevlei bij de koningin. Maar dat blijft niet onopgemerkt bij de jaloerse Lady Sarah, die haar machtspositie niet zomaar te grabbel laat gooien. Geruchten over de vermeende homoseksualiteit van Queen Anne zijn hier niet slechts versluierd aanwezig, maar vormen juist de inzet voor een spel met verregaande politieke gevolgen.

The Favourite is een heerlijk venijnig kostuumdrama waarin drie vrouwen hun machtsstrijd uitvechten, met in de hoofdrol Olivia Colman als Queen Anne, die moeiteloos schakelt binnen het breedst denkbare acteerspectrum. Het ene moment komt ze over als een meedogenloze vorstin, het andere moment als een kleuter die mokt omdat haar beste vriendin haar op een das vindt lijken. Prachtig gespeeld en beloond met een Oscar én een Golden Globe voor beste actrice!

In alle personages is zowel een dader als een slachtoffer verenigd, waardoor het moeilijk wordt om voor de een meer sympathie te voelen dan voor de ander.

Regie: Yorgos Lanthimos | Cast: Emma Stone (Abigail), Olivia Colman (Queen Anne), Rachel Weisz (Lady Sarah), Nicholas Hoult (Harley), LillyRose Stevens (Sally), James Smith (Godolphin), Carolyn Saint-Pé (Madame Tournée), e.a. | Speelduur: 119 minuten | Jaar: 2018

Dinsdag 18 juni om 20.00 uur in CC De Schattelijn, Vismarktstraat 4a te Geertruidenberg. Tel. 0162-512226

Meer berichten