"De grond is als het ware voor drie jaar verpacht aan de natuur, maar wel in eigen beheer van de boeren en akkerbouwers." (foto: Marcel Donks)
"De grond is als het ware voor drie jaar verpacht aan de natuur, maar wel in eigen beheer van de boeren en akkerbouwers." (foto: Marcel Donks) (Foto: )

Polders Raamsdonk straks nog mooier

Wie goed kijkt, ziet in de Langstraat het kenmerkende slagenlandschap terug: de 'Groene parel' op het overgangsgebied van zand naar klei. Deze 'Naad van Brabant' is cultuurhistorisch gezien van monumentale waarde en derhalve ook opgenomen als 'Belvedère gebied'. De betreffende polders winnen de komende jaren nog meer aan waarde als het om biodiversiteit gaat. Een gebied van 23 hectare is namelijk ingezaaid met bloemen en kruiden wat vogels als veldleeuwerik, patrijs en gele kwikstaart weer terug in het gebied moet krijgen.

Door Marcel Donks

RAAMSDONK - Grote initiator achter de bloemrijke akkers is Agrarische Natuurvereniging Slagenland. Meeuwis Millenaar, gebiedscoördinator van Slagenland, peilde vorig najaar bij boeren en akkerbouwers uit het gebied wat de interesse was om mee te doen aan een van de beheer-pakketten die werd aangeboden.

Binnen die pakketten heeft de boer een aantal verplichtingen als het gaat om de manier van beheer van zijn landen, maar het levert hem ook een mooie vergoeding op.

"Inmiddels hebben vijf grondeigenaren een beheerscontract getekend voor drie jaar. In zo'n 340 hectare polder ligt nu 23 hectare ingezaaide agrarisch natuurbeheer. De betreffende percelen zijn herkenbaar aan informatieborden", vertelt Ria Boons, de nieuwe voorzitter van ANV Slagenland.

"De grond is als het ware voor drie jaar verpacht aan de natuur, maar wel in eigen beheer van de boeren en akkerbouwers."

Op 14 juni werd op het perceel van de gebroeders Verschuren aan de Kanaalweg in Raamsdonk de officiële opening van het project gevierd. Zo'n twintig boeren en natuurliefhebbers waren er getuigen van hoe wethouder Dilek Odabasi-Seker van de gemeente Waalwijk en wethouder Kevin van Oort van de gemeente Geertruidenberg door het weghalen van de Slagenland-vlag het eerste informatiebord onthulden.

Boons gaf aan benieuwd te zijn hoe de natuur zich zal gaan ontwikkelen. "We hopen op deze plek vogels als gele kwikstaart, veldleeuwerik en patrijs terug te krijgen. Maar dit biedt ook kansen aan planten- en bloemensoorten en daarmee insecten. Belangrijk voor de diversiteit in het gebied dus. En voor recreanten wordt de polder door de bloemenpracht alleen maar mooier om doorheen te wandelen of fietsen."

Om het project mogelijk te maken hebben naast ANV Slagenland en de betreffende boeren en akkerbouwers het Agrarisch Natuurcollectief West-Brabant en de provincie Noord-Brabant hun bijdragen geleverd aan de bloemen- en kruidenranden in het gebied. "Natuur en boeren kunnen niet zonder elkaar, hebben elkaar nodig. Ik hoop van harte dat de diversiteit aantrekt en dat de bloemen, kruiden, grassen en granen deze 'Buitendeksepolder' nog waardevoller zullen maken."

Meer berichten