Foto:

Fruittrefbal en Schijf-van-5-estafette

Geertruidenberg was afgelopen vrijdag in rep en roer. Op de velden van Right 'Oh was er veel beweging en gezellige muziek. Er werd namelijk een grote sportmanifestatie gehouden. Georganiseerd door de gemeente in de persoon van Marlou Rikkert. Vier basisscholen deden mee aan de TopFit-scholenbattle in verschillende kleuren: De Biekorf uit Geertruidenberg in het geel, De Ruif uit Raamsdonksveer in het blauw, De Vuurvlinder uit Geertruidenberg in het rood en De Hoge Waai uit Raamsdonk in het groen.

Door Judith Prakke

GEERTRUIDENBERG - "Dit is de grote afsluiting van een project wat we een jaar lang gehouden hebben op vier verschillende scholen," vertelt Marlou.

Chef-kok Danny Jansen van 24-kitchen is erbij om uit te leggen wat ingrediënten van een gezond ontbijt kunnen zijn.

"Chocola kan ook gewoon, maar let dan wel op wat voor soort chocola. Dit is 75% en dat betekent dat er minder suiker inzit. Daar moet je dan voor kiezen. Wie wil er chocola in zijn ontbijt?" En dan wordt er natuurlijk gejuicht door de jeugd...

Er wordt een jongen binnengebracht. Hij is tegen een paal opgelopen. Het veld was nog nat van de regenbuien, dus hij kon niet goed op tijd afremmen.

"Waar doet het pijn?" vraagt Marlou Rikkert geroutineerd. Bij zijn ribben. "Spreid je armen eens." Het gaat, maar het doet pijn. Ze besluit een icepack te halen. Zelf loopt ze op krukken.

"Scheenbeen gebroken met voetballen. Eigenlijk moet ik zes weken rust houden, maar als je in de sport zit is dat moeilijk. Dan ga je door met iets minder rust."

Marlou is duidelijk niet voor een gat te vangen...

Visie

Enthousiast zet Marlou Rikkert de visie van de gemeente uiteen. "We wilden vanuit de gemeente meer doen met bewegen en goed eten dus hebben we een traject opgezet voor de basisscholen. We doen dat overigens ook voor mensen met beperkingen. Ik ben een paar jaar allerlei scholen langsgegaan. Ze hoeven hier weinig voor te doen."

"Wij bieden het lesmateriaal aan en organiseren bepaalde dagen. Zo hebben we producten uit de supermarkt behandeld en een beweegboekje gemaakt. We deden ook een opdracht waarbij de leerlingen zelf moesten bedenken wat ze als buitenspel konden gaan doen. Dat was de buitenspeelopdracht."

"Er was ook een workshop met een diëtiste. De Schijf-van-vijf-estafette kon rekenen op veel enthousiasme. Nu doen we dat weer vandaag. Dus dat herkennen ze. De helft van de scholen deden het traject in januari tot en met mei. Voor sommige scholen is het langer geleden: van september tot december. Volgend jaar wordt het spannend. Dan gaan we het met acht scholen doen."

Ze heeft er zin in. Ze toont de stormbaan en de pannakooi. "De kinderen hebben een fantastische ochtend."

De geblesseerde jongen wordt opgehaald door zijn moeder. Voor hem zit de dag erop. Maar niet voor al die andere kinderen die nog enthousiast aan het bewegen zijn. Of 'gezond' aan het snoepen bij televisiekok Danny Jansen! Mmmm, lekker: die hele pure chocolade!

Meer berichten