Het liften heeft Marjan een rijker mens gemaakt. Zien we daardoor in omgeving Oosterhout binnenkort ook meer lifters?
Het liften heeft Marjan een rijker mens gemaakt. Zien we daardoor in omgeving Oosterhout binnenkort ook meer lifters? (Foto: )

Jes! Marjan Knippenberg over liften: 't plezier van ontmoeten

Tijdens een lift die ze samen met haar ex-man voor de lol deed, had ze zo'n bijzonder gesprek, dat ze vaker wilde liften. Maar dan alleen. De 41-jarige Marjan Knippenberg besloot om voortaan eens per week te liften naar haar werk op het Radboud UMC. Op deze manier had ze een uitwisseling met mensen buiten haar eigen dagelijkse 'sociale bubble'. Het resultaat? Ruim twee jaar liften, 166 ritten van ongeveer een kwartier en fijne openhartige gesprekken met onbekenden.

JES!-interview door Jessica Voets

REGIO - Daar stond ze dan, langs de kant van de weg met een bordje met de tekst: RADBOUD, waar ze als wetenschappelijk onderzoeker werkt. Ze dacht dat ze lang zou moeten wachten voordat er iemand zou stoppen, maar dit bleek niet het geval. Marjan: "Gemiddeld hoefde ik slechts zes minuten te wachten, en had ik ook nog eens een gezellig gesprek met de liftgever." Ze kreeg hierdoor een kijkje in de wereld van mensen die ze normaliter niet zou leren kennen. Dit leverde naast openhartige gesprekken ook speciale ervaringen op. Marjan: " Zo stopte er een keer een werkbusje, waarbij de bestuurder op weg was naar gynaecologie. Waarop ik vroeg: Gaat u daar klussen? Hij antwoordde: Nee, ik ben op weg naar de bevalling van zoontje! Dat had ik nooit verwacht. Maar wat me het meest is bijgebleven is de rit met twee jongens die me in gebrekkig Nederlands vertelden dat ze op weg waren naar de bruiloft van de zus van de bijrijder. Ze vroegen me ineens of ik zin had om mee te gaan. Heel bijzonder. Ik kon helemaal niet, maar ik vond het wel heel leuk dat ze het vroegen."

Marjan heeft geen vervelende ervaringen gehad, al had ze zich wel voorbereid op onveilige situaties. Marjan: "Ik had al van allerlei smoesjes bedacht. Zoals: 'Ik moet eruit, ik ben wagenziek.' En als het echt te erg wordt zou je zelfs iemands mobiel uit de auto kunnen gooien." Maar dit alles was niet nodig, want Marjan had –op wat stille, functionele ritten na- alleen maar leuke gesprekken en fijne ervaringen. Het was zelfs zo dat mensen speciaal voor haar omreden om haar voor de deur af te zetten. Ze ziet liften dan ook als levensmetafoor voor het plezier van ontmoeten, en heeft daarover in haar boek 'Zes minuten wachten op geluk', geschreven. Marjan: "Vaak is de angst voor liften groter dan wat er in werkelijkheid gebeurt. Ik heb bijzondere ontmoetingen gehad en geleerd de controle los te laten en te vertrouwen."

Meer berichten