Van links naar rechts: wethouders Erik Wilmsen (Alphen-Chaam), Ariane Zwarts (Gilze en Rijen) en Nico Sommen (Baarle-Nassau). (foto: Satela)
Van links naar rechts: wethouders Erik Wilmsen (Alphen-Chaam), Ariane Zwarts (Gilze en Rijen) en Nico Sommen (Baarle-Nassau). (foto: Satela) (Foto: Satela)

Regentonactie succes in Gilze en Rijen

Bij elke volgende stortbui in de gemeenten Gilze en Rijen, Baarle-Nassau en Alphen-Chaam verdwijnen duizenden liters regenwater minder in het riool. Dit dankzij een succesvolle regentonactie, gezamenlijk georganiseerd door de drie gemeenten, UwHuurdersraad, Leystromen en de Boerenbond.

RIJEN - Onlangs reikten de wethouders Nico Sommen (Baarle-Nassau), Ariane Zwarts (Gilze en Rijen) en Erik Wilmsen (Alphen-Chaam) de eerste regentonnen uit aan enkele winnaars. Vanaf zaterdag 8 juni kunnen de gelukkige winnaars hun regenton afhalen bij de Boerenbond. Regentonactie Tijdens de Week van ons Water konden inwoners zich aanmelden via een actiepagina op de website van Uw Huurdersraad. De eerste 300 aanmelders konden een regenton van 100 liter kopen voor slechts €15,- in plaats van €110,-. Inclusief installatie, vulset, standaard én kraantje. De animo was overweldigend. Hoewel de actie gepland was voor een hele week, waren de beschikbare regentonnen binnen enkele uren vergeven. Afgelopen zomer was de warmste in drie eeuwen. En dat was te merken: tuinen en gras lagen er dor bij. Tegelijk hebben we steeds vaker extreem weer, zoals we deze week hebben kunnen merken. Het gezonde regenwater van deze buien stroomt nu snel weg via daken of tuinverharding naar het riool, dat overbelast raakt. "Zonde om dit niet op te vangen in een regenton en te hergebruiken in de tuin. Een regenton heeft veel voordelen. Door je planten met regenwater te besproeien bespaar je op drinkwaterkosten. Bovendien is het zachte regenwater erg goed voor planten. Ik ben er trots op dat zoveel mensen in onze gemeenten zich in willen zetten tegen waterverspilling", aldus Nico Sommen wethouder van Baarle-Nassau.
Op het gebied van duurzaamheid trekken deze gemeenten nauw samen op. "Om te zorgen voor een klimaatbestendige leefomgeving werken we binnen samenwerkingsverband de Baronie onder de noemer Samen Waterproof aan maatregelen hiertegen", vervolgt zijn collega Erik Wilmsen van Alphen-Chaam. "Een regenton is bij uitstek een manier waarop onze inwoners zelf in actie kunnen komen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden, zoals tegels vervangen door groen. Op de nieuwe site www.samenwaterproof.nl kunnen onze inwoners aan de een advies op maat krijgen om hun huis en tuin waterproof te maken." Wethouder Ariane Zwarts van Gilze en Rijen is ook erg tevreden met het resultaat van deze actie. "Mooi dat niet alleen onze inwoners, maar ook andere partijen zich zo inzetten voor duurzaamheid. Ik wil nadrukkelijk ook onze samenwerkingspartners en sponsoren bedanken. UwHuurdersraad en Leystromen hebben de organisatie op zich genomen. Het was niet mogelijk zonder de subsidie van het Buurtwaterfonds. Ook de Boerenbond die de logistiek voor haar rekening heeft genomen en het vulsetje sponsort. Tot slot Jan van Gils die de installatie voor zijn rekening neemt."

Meer berichten