"Als meest verantwoorde supermarkt zijn wij groot voorstander van alles wat het milieu de mens en maatschappij positief beïnvloedt."
"Als meest verantwoorde supermarkt zijn wij groot voorstander van alles wat het milieu de mens en maatschappij positief beïnvloedt." (Foto: )

Plus doet wegwerpplastic in de ban

In de supermarkt Plus in Geertruidenberg wordt geschiedenis geschreven. De supermarkt ligt er rustig bij maar het is sinds kort de plek waar geen plastic wegwerpservies meer wordt verkocht en vervangt dit voor een afwasbare variant. Het vervangen gaat deze week van start. De eerste exemplaren werden overhandigd aan Bas Eickhout, GroenLinks-politicus en Europarlementariër. Het ging daarbij om afwasbare borden, kommen, bekers en bestek. Eickhout heeft meegewerkt aan het verbod op plastic producten. Dat verbod is recentelijk door het Europees Parlement goedgekeurd en wordt in 2021 van kracht.

Door Judith Prakke

GEERTRUIDENBERG - Ook andere producten uit het assortiment worden vervangen om zo bij te dragen aan het bannen van wegwerpplastic.

Denk hierbij aan wattenstaafjes en rietjes die voortaan gemaakt zijn van papier, roerstaafjes van FSC-gecertificeerd hout en tapas- en satéprikkers van FSC-gecertificeerd bamboe. Ook deze producten liggen vanaf deze week in de schappen.

De groenteafdeling waar ook plastic gebruikt wordt, ontsnapt nog aan de veranderingen. Maar het is een stap in de goede richting.

Eickhout: "De plastic soep schreeuwt om maatregelen. Met de wet tegen wegwerpplastic die we pas in het Europarlement hebben aangenomen leveren we daar een flinke bijdrage aan. Het initiatief van Plus om als eerste Nederlandse supermarkt nu al wegwerpplastic in de ban te doen, is een mooie eerste stap om het gebruik van plastic te verminderen."

Plus geeft aan groot voorstander te zijn van de nieuwe wet. Ze komen maar liefst twee jaar eerder dan wettelijk verplicht tegemoet aan de eisen op wegwerpplastic. Elsbeth van Dam, manager innovatie, kwaliteit en verpakkingen bij de supermarkt: "Als meest verantwoorde supermarkt zijn wij groot voorstander van alles wat het milieu de mens en maatschappij positief beïnvloedt. Zo ook dit verbod op wegwerpplastic." Er is alle ruimte om te verbeteren.

De supermarkt ligt er op de donderdag dat eigenaar Paul Vos om een reactie gevraagd wordt rustig bij. Hij blijft nuchter onder het besluit van de directie: "Ik heb er weinig over te zeggen. We doen gewoon wat ons wordt opgedragen. Mocht je meer willen weten, dan moet je contact zoeken met de marketing van onze supermarkt."

Zo gezegd, zo gedaan. Van Dam: "De eerste stappen op weg naar minder plastic en milieuvriendelijkere verpakkingen zijn gezet en er zullen nog vele volgen."

Mocht je wegwerpplastic zoeken, dan kun je in ieder geval niet meer inslaan bij deze supermarkt. Wel kun je afwasbaar plastic mokken, bordjes en bestek kopen.

Dat is misschien even wennen, maar dat is voor de toekomst van onze wereld een hele verbetering!

Meer berichten