Brabantse veteranen Dominique (foto) en Mo delen  hun aangrijpende verhaal in video's voor Veteranendag (fotografie: Manon van der Zwaal)
Brabantse veteranen Dominique (foto) en Mo delen hun aangrijpende verhaal in video's voor Veteranendag (fotografie: Manon van der Zwaal) (Foto: (fotografie: Manon van der Zwaal))

Dominique deelt haar verhaal

Nederland telt ruim 110.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Als eerbetoon aan de veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag ieder laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Veteranendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 29 juni.

REGIO - Als speciale gasten zijn aanwezig de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2019 en de winnaars van de kookwedstrijd voor scholieren. Op het Malieveld wordt de missie in IFOR/SFOR (Bosnië '95-2004) belicht, extra aandacht geschonken aan Koopvaardijveteranen en treedt cabaretier Javier Guzman op, speciaal voor de veteranen.


Al vanaf haar 11e wist Dominique Schreinemachers (36) uit Gilze-Rijen dat ze wilde vliegen bij Defensie: "Vliegen voor het Nederlands leger is toch echt het allermooiste dat er is. Als helikopterpiloot bij Defensie strijd je met een geweldig team voor een prachtig doel: vrede en veiligheid voor je vaderland en ver daarbuiten." Dominique ging in 2008 en 2009 op uitzending naar Afghanistan. Tijdens een vlucht in het gebied werd de staart van haar Cougar helikopter geraakt door de Taliban. "Twaalf minuten lang dacht ik dat we gingen crashen. Ik wist dat ik de laatste kogel voor mijzelf moest bewaren. Als ik levend in de handen van de Taliban zou komen zou ik door het hele dorp verkracht worden en later vermoord. Uiteindelijk lukte het om gecontroleerd te crashen in de buurt van een Amerikaanse compound." Naast haar functie bij Defensie wil Dominique met haar bedrijf The Boost Company een brug slaan tussen het bedrijfsleven en het militaire leven. "Militairen zijn namelijk heel goed in een doel stellen, in samenwerken, in het creëren van heldere structuren en onze beslissingen gaan bijna altijd om leven en dood. Ik ben ervan overtuigd dat daar nog een grote taak voor ons is weggelegd."
Op school kon Mo Lachir (43) uit Tilburg maar moeilijk aansluiting vinden. Het omslagpunt in zijn leven kwam toen hij zich aanmeldde bij Defensie. Voor het eerst voelde hij alsof hij ergens bij hoorde. "Hier maakte het niet uit of je zwart, bruin of wit was, we streefden allemaal hetzelfde doel na. We moesten op elkaar kunnen vertrouwen, kameraadschap is alles. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en begon mijn identiteit terug te vinden." In 1998 en 2000 ging Mo op uitzending naar Bosnië waar hij hielp bij de wederopbouw, maar zelf ook veel leerde: "Alles wat ik persoonlijk had meegemaakt viel opeens in het niet met waar mensen daar tegenaan liepen. Dat gaf mij kracht en hoop. Wat ik op missie heb meegekregen is niet in geld uit te drukken, ik heb mezelf weer gevonden." Onlangs is Mo voor zichzelf begonnen als pedagogisch medewerker. "Het is het mooiste vak wat er is, ik kan mensen helpen. Dit is de rode lijn in mijn werk, een basis die in het leger is gelegd."


Kijk voor de aangrijpende video's van Dominique en Mo, hun podcasts, of de volledige verhalen op de website van Veteranendag.

Meer berichten