"Met mijn 69 jaar heb ik een rondje proef gekropen. Een afstand van 600 meter: dat deed ik in 20 minuten. Totaal geen probleem!"
"Met mijn 69 jaar heb ik een rondje proef gekropen. Een afstand van 600 meter: dat deed ik in 20 minuten. Totaal geen probleem!" (Foto: )

Kruipwedstrijd op de Bergse Markt

Sjaak de Hoogh, een bekend inwoner van Geertruidenberg, is de man achter de nationale kruipwedstrijd op de Markt op 7 juli. Een interview...

Door Judith Prakke

GEERTRUIDENBERG - Het gaat om vijf rondjes kruipen over de veel bezongen kasseien van de oude vestingstad aan de Biesbosch met live muziek van oud-Brainbox zanger Kaz Lux. Schoolkinderen en 50-plussers hoeven maar één rondje te kruipen en krijgen in ieder geval elf versnaperingen gratis.

Ook de horeca doet mee aan de nostalgische toer met muziek uit de sixties. Nieuw in het programma: zaterdag 6 juli (de avond voor de wedstrijd) wordt Hotel Den Berg voor een keer weer omgetoverd in de 'Lisetta Bar' en hoor je de hele avond plaatjes van Elvis, The Beatles en al die anderen.

Paul de Schipper, vriend en promotor van vereniging Vrienden van De Roos: "Je moet wel iets van leer om je knieën doen. Je kan bijvoorbeeld onderdelen van rolschaatsen gebruiken. Tape gaat schuren." En hij weet nog meer. Er zijn krap twintig deelnemers. Extra deelnemers zijn van harte welkom.

Het totale prijzengeld bestaat uit een bedrag van liefst achthonderd euro. "Dat is een fantastisch bedrag voor een vereniging!" zegt Sjaak de Hoogh.

Het evenement wordt georganiseerd in de stijl van evnementen uit de jaren vijftig, de pinknic (voorloper van Pinkpop) en de kruipwedstrijd die in die tijd gigantisch was. De start was op de hoek van de Markt, Elfhuizen en de Brandestraat.

Sjaak: "Veel mensen vinden de kruipwedstrijd leuk, maar men durft niet mee te doen, het is te zwaar denkt men. Anderhalve week geleden heb ik met mijn 69 jaar een rondje proef gekropen. Een afstand van 600 meter: dat deed ik in 20 minuten. Totaal geen probleem, alleen mijn neuzen van mijn schoenen waren kapot. Daar had ik Duct Tape op moeten doen."

Jeugd en 50+ hoeven dus maar één rondje te kruipen, de andere deelnemers maximaal vijf rondjes. Minder mag dus ook. Voor iedere ronde die men kruipt krijgt men een kanskaart. Deze kanskaarten gaan in een melkbus en daaruit wordt door een wethouder, waarschijnlijk John van Vugt, de winnaars getrokken. 800 euro prijzengeld, dus doe mee… leuk voor jouw portemonnee, leuk voor de toeschouwers!

De eerste kruipwedstrijd dateert volgens de krantenberichten van 1968. Toen deden Nol Rekkers, Bert van Beek, Frans Reijpert, Wim Dank, Ger Dank, Ariaan de Rooy en Wout van Beek mee. Daarna groeide het uit tot een groot evenement, maar het heeft ook een tijd stil gelegen.

Nu wordt het dan weer nieuw leven geblazen. "We zijn benieuwd wie er met het prijzengeld vandoor gaat! Wil jij niet ook meedoen?" vraagt Paul de Schipper wervend aan de verslaggeefster. Nou, we zullen zien...

Meer berichten