"Ik werk inmiddels parttime. Daarnaast wil ik weer een man zijn voor mijn vrouw en een vader voor mijn kinderen."
"Ik werk inmiddels parttime. Daarnaast wil ik weer een man zijn voor mijn vrouw en een vader voor mijn kinderen." (Foto: )

Jezelf een 'belachelijk' doel stellen

Door Jessica Voets

JES!-interview Jeroen Mars

Jeroen Mars stond als 46-jarige actief in het leven, met een fulltime baan als productmanager, liep hard en had met zijn vrouw en drie kinderen een fijn gezinsleven. Totdat vorig jaar een hersenbloeding zijn leven op z'n kop zette. Hij moest zichzelf alles opnieuw aanleren en mocht al blij zijn als hij zou kunnen lopen. Dit vond hij echter niet afdoende en stelde zichzelf een –zoals hij het noemt- belachelijk doel: 'Ik ga een kwart marathon lopen: joggend!'

REGIO - Jeroen was aan het werk toen hij zich niet lekker voelde. Jeroen: "Ik dacht dat ik te weinig gegeten had en er verder niets aan de hand was. Maar mijn collega zag dat mijn gezicht naar één kant scheef hing, zag een disbalans in mijn lichaam en belde 112. Ik had helemaal niet in de gaten hoe ik er aan toe was."

In het ziekenhuisbed kon hij niets bewegen behalve één vinger. Jeroen: "De eerste week ga je kapot. Ik was boos en verdrietig en dacht: Waarom ik? En, hoe krijg ik het in godsnaam weer goed? Het was voor het eerst in mijn leven dat ik niet wist wat ik moest doen."

Hij moest zichzelf alles opnieuw aanleren, waardoor hij anderhalf uur bezig was met douchen en aankleden. Later kon hij een klein stukje lopen. Zijn begeleiders zeiden dat hij zou kunnen leren lopen, maar dat hij joggen uit zijn hoofd moest zetten. Daarvoor zijn er teveel spieren in zijn lijf die verkrampen en hem juist tegenwerken.

Maar dit bracht Jeroen juist op het idee om te gaan joggen! Want doordat hij op zijn werk gewend was om te werken met –zoals hij het noemt- belachelijke doelen , vond hij dit nu ook belangrijk. Hij schreef zich daarom in voor de Rotterdamse kwart marathon van tien kilometer.

Jeroen: "Ik had een enorme overlevingsdrang om de artsen te bewijzen dat zij ongelijk hadden. Ik heb dan ook dubbel zo hard gerevalideerd en getraind om er bovenop te komen. Ik werk inmiddels parttime. Daarnaast wil ik weer een man zijn voor mijn vrouw en een vader voor mijn kinderen."

En dus liep Jeroen -ondanks alle tegenwerking van zijn spieren- joggend zijn kwart marathon. Hij finishte buiten de toegestane tijd, terwijl de bezemwagen hem inhaalde, als aller-allerlaatste en haalde zijn 'belachelijke doel'.

Jeroen: "Dat was een overwinning op mezelf. Maar de echte heldin is natuurlijk mijn lieve mooie vrouw, die me al die tijd heeft gesteund. Daar ben ik haar heel dankbaar voor."

Weet jij hoe je een beroerte signaleert? Informeer via de Hersenstichting of neem contact op met de Oosterhoutse EHBO Vereniging.

Het gehele interview met Jeroen is aanstaande vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! op www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur radio via: www.rozoradio.nl/jes

Meer berichten