Han Pei Wu is trots op haar Chinese roots maar is zeker 'ook een Nederlands meisje dat houdt van carnaval en 't Moers Pinksterweekeinde
Han Pei Wu is trots op haar Chinese roots maar is zeker 'ook een Nederlands meisje dat houdt van carnaval en 't Moers Pinksterweekeinde (Foto: )

"Mooiste ervaring van mijn leven"

De 17-jarige Han Pei Wu uit Dongen slaagde in juni voor haar tweetalige VWO-examen. Dit jaar gaat zij in Tilburg International Business Administration studeren. Een paar maanden geleden deed zij in Athene mee aan de Model United Nations. Tijdens de conferentie spelen jongeren uit de hele wereld een internationale conferentie na.

Door Lia van Gool

DONGEN - Han Pei Wu wilde graag meedoen aan de Model United Nations. Toen er twee plaatsen vrijkwamen, aarzelde zij dan ook geen moment en meldde zich aan. Via een skype-interview liet zij zien dat zij een geschikte deelnemer was.

Han Pei Wu en haar vriendin Madelief van der Koogh gingen, met een groep van twaalf, naar Griekenland. Zij waren daar de 'chairs' (soort commissieleiders) van de groep.

Als President Environmental Commission moest Han Pei Wu in Athene plannen maken, vragen beantwoorden, vergaderen en de aanpak van de dag bepalen.

"De eerste dag was heel erg lastig, omdat er mensen meededen, die daar al voor de twintigste keer zaten." In het begin voelde de Dongense zich 'blown away'. Toen de dag verder voortging, kon zij actiever meedoen.

In Nederland zijn de Model United Nations nog niet echt bekend. "In andere landen doen leerlingen het gehele jaar door mee aan de conferenties. In deze regio is het Cambreurcollege de enige school die actief is.

Twee docenten van het Cambreur, mevrouw Gagliardi en de heer Koreman waren er bij als 'advisors', om de leerlingen tijdens de conferentie te helpen bij het maken van de resoluties." Han Pei Wu kijkt met plezier terug op haar tijd in Griekenland. "Het was de mooiste ervaring van mijn leven."

Eerder deed Han Pei Wu ook mee aan de Lagerhuisdebatten. "Het is op zich wel goed gegaan, maar ik was niet de beste. Ik heb veel geleerd en het was een mooie ervaring. Mijn goede vriend Stijn Sips deed daar aan mee en hij heeft mij meegesleurd." Stijn behaalde, met het team van het Cambreurcollege, de finale van de Lagerhuisdebatten. Helaas won het Dongense team niet.

Het gesprek komt op de vraag of Han Pei Wu zich Chinees voelt of Nederlands. "Eigenlijk alle twee. Ik houd van de Chinese cultuur, spreek Chinees en ik krijg heel veel dingen mee. Aan de andere kant ben ik ook een Nederlands meisje, dat houdt van Carnaval en het Moers Pinksterweekeinde."

Haar ambitie voor de toekomst? "Ik wil goed studeren en een baan vinden die fysiek niet zwaar is. En ik wil de feestdagen met mijn familie thuis kunnen vieren."

Deze zomer gaan Han Pei Wu en haar broer naar een jongerenkamp in China, waar zij lessen krijgen over de Chinese taal en cultuur. "Ik ga graag naar China en houd bij wat daar allemaal gebeurt."

Meer berichten