Geef speelgoed de ruimte!

Op 20 juli is het precies 50 jaar geleden dat de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong met het Apollo 11 maanprojekt als eerste mens een voet op de maan zette. Dit is voor het Speelgoed- en Carnavalsmuseum "Op Stelten" aanleiding voor een tentoonstelling van ruimtevaartspeelgoed. Sciencefictionfilms, illustraties in dag- en weekbladen, boeken, stripverhalen en hoorspelen over ruimtevaart zorgden voor een vraag naar ruimtevaartspeelgoed. In de jaren 50 was dit speelgoed gebaseerd op de fantasie van de ontwerpers. Er kwamen fraaie gestroomlijnde speelgoedmodellen op de markt en tal van kunstig geconstrueerde robots.

In de jaren 60 werd het ruimtevaartspeelgoed ontworpen naar voorbeeld van Amerikaanse ruimtevaartuigen. Ook verschenen er speelgoed ruimtevaartmodellen uit de eerste TV-serie van Star Trek en de poppen­animatie TV-serie "Thunderbirds" waarin o.a. een ruimteraket en een ruimtestation voor kwamen. Nadat de maanlandingen in 1972 stopten, ging de belangstelling voor de ruimtevaart en dus ook voor het ruimtevaartspeelgoed sterk achteruit. Vanaf 1977 kwam er een opleving door de Star Wars bioscoopfilms. Naast ruimtevaartspeelgoed zijn er op de tentoonstelling ook ruimtevaart posters en (strip)boekcovers te zien. Ook tal van realistische schaalmodellen geven een beeld van Amerikaanse en Russische ruimtevaart uit de jaren 60 en 70. Voor kinderen liggen er speciale ruimtevaartboeken ter inzage.
Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Zandheuvel 51 Oosterhout. Lezingen en activiteiten zijn te zien op website www.speelgoedmuseum.nl

Meer berichten