Een verlaten nest van de eikenprocessierups bij de Zandput van Raamsdonksveer.
Een verlaten nest van de eikenprocessierups bij de Zandput van Raamsdonksveer. (Foto: Judith Prak)

Eikenprocessierupsen blazen de aftocht

Het is juli. De eikenprocessierupsen verdwijnen langzaam. Deze beestjes veroorzaken met hun brandharen nogal wat overlast voor mensen, maar ook voor katten en honden. Het gevaar is nog niet helemaal verdwenen, aangezien de nesten nog vol haren zitten en de brandharen nog enkele jaren actief overlast kunnen bezorgen. Het is daarom de gemeente aangelegen om de nesten met alle haren alsnog te verwijderen.

Door Judith Prake

Raamsdonksveer - Buurtpreventie Raamsdonksveer liet op Facebook weten dat er nog enkele brandhaarden zijn die de aandacht verdienen. In de speeltuin van de Hertogshoef zitten nog nesten. Er werd opgeroepen daar op te passen met kinderen en huisdieren. Direct daarop werden er nog een aantal plaatsen genoemd waar de nesten zich bevonden. Loretta Stroomberg meldde dat ze ook te vinden waren bij de Omschoorweg ter hoogte van de Rijvoortshoef. Danielle Moerman voegde toe dat ze ook op de Benraatshoef te vinden zijn op een plek waar veel mensen met honden lopen. Zo werd ook de Breetweerlaan genoemd door Natasja Leloux. De gemeente werd ook op de hoogte gebracht.

Gemeente reageert

De gemeente is bezig de nesten van de eikenprocessierups te verwijderen, ook nu de eikenprocessierups aan het vertrekken is. Dit wordt gedaan door twee bedrijven zodat er steeds mogelijkheid is om snel in te springen bij bijvoorbeeld evenementen. Dat is Bart de Bont plaagdierbestrijding en Pius Floris boomverzorging. De gemeente waarschuwt dat zelf weghalen met bijvoorbeeld een hoge drukspuit nog voor jaren overlast kan zorgen. "Meld het en we komen het weghalen." Met plakband kun je de brandhaartjes verwijderen van de huid. Meer tips kun je vinden op www.processierups.nu.

De eikenprocessierups is in Geertruidenberg nog te vinden bij het Bolwerk aan de Kloosterstraat, Burg. Meijerstraat, Haven ter hoogte van het Kruithuis, Noorderbos, Ravelijn (Oude), Schuttersveld, Zwembad De schans en de Biekorf, achter losloopvelden.

In Raamsdonk is de rups nog gesignaleerd aan de Heemraadsingel (viaduct), Hoek Molenstraat/Heemraadsingel, Kanselierstraat, Kerklaan, Raadhuisstraat, Regentenstraat/Vorsterstraat, Stadhoudersplein, Stationstraat, Lage weg bij voetbalvereniging en de Nieuwe Weg.

In Raamsdonksveer vindt men de eikenprocessierups nog aan de (Oude) Oosterhoutseweg (nabij Triangel), Breetweerlaan, Hertogshoef, Collegeweg, Dongemond College, Essenboom, Gemeentewerf, Benraatshoef, Rijvoortshoef, Maasdijk, Prins Bernhardstraat, Sportvelden, Vondellaan, Watertoren, Wilhelminalaan, Zwembad Ganzewiel, Park Rjvoortshoef/ Weegbree, Zalmweg/Brasem, Simon van Sonplein, Ambachtsherenlaan, Forellenweg, Steurweg, Meerval, Omschoorweg, Hoek Zalmweg/Maasdijk, Millenniumplas Belaertsweg, Baksweer ter hoogte van nummer 35, bij zebrapad en 46, langs fietspad Zandput en op het Scoutingterrein aan de Kerklaan.

Meer berichten