Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: naar de maan

Er schijnen mensen te zijn die nog steeds niet willen geloven dat Elvis Presley wèl en Keith Richards niet dood is. En er zijn types die stug blijven volhouden dat het onmogelijk is dat er mensen op de maan zijn geweest.

Is het nou wel of niet gebeurd? Maar ja, kunnen al die duizenden medewerkers hun mond daarover houden als een soort geheimplicht?

In mijn beleving houdt dat geen stand. Twee mensen kunnen een geheim bewaren, maar drie mensen of meer? Onmogelijk.

Gelukkig hebben wij een staatsomroep waar het vorige week in Jip & Janneke taal allemaal nog eens een keer werd uitgelegd door Claudia de Breij en die dikke astronaut.

Je voelde aan alles dat het knaagdier met die constant opgetrokken neus aan André Kuijpers wilde vragen: 'Als je in 2024 naar de maan gaat, mag ik dan bij jou?'

Het is 50 jaar geleden. Neil Armstrong zette als eerste mens voet op de maan. 1969 was het jaar van de eerste maanlanding en natuurlijk muziekfestival Woodstock.

De drie astronauten waren dan weliswaar op een ongekende hoogte, één ding is zeker: ze waren niet zo high als de Woodstock-bezoekers.

De Amerikanen waren daarmee de Russen voor en vonden het daarna wel best.

Hoewel, ook in deze tijd worden er nog grote stappen gezet in Amerika. President Obama, zette weliswaar geen man op de maan. Wel zette hij een freaky transgender-man op het damestoilet, wat in preuts Amerika een grote prestatie is.

"That's one small step for a man, one giant leap for mankind." Daar zouden ze niet meer mee wegkomen.

Als ze nog een keer naar de maan gaan, dan zullen we wellicht het volgende te horen krijgen: "That's one small step for a woman, one giant leap for womankind, homokind, transgenderkind, genderfluidkind, adhd-kind or otherkind."

Wat ik me wèl afvraag: hoe werden die beelden uitgezonden, en dan bedoel ik met welke zender? Met welk vermogen?

Hoe kregen ze de beelden bij NASA? En hoe kwamen die beelden dan in Nederland terecht? Als je je bedenkt dat er tig motoren en helikopters nodig zijn om alleen al de Tour in de huiskamer te brengen…

Maar goed, er zijn heel veel onopgeloste vragen met betrekking to de maanlanding maar helaas zullen we het nooit horen.

andymarcelissen.nl

Meer berichten