Straattheater is een van de vaste onderdelen van Rondje Den Berg, het cultuurweekend waar de historie en cultuur van Geertruidenberg centraal staat. Foto: Jeroen Steenmeijer
Straattheater is een van de vaste onderdelen van Rondje Den Berg, het cultuurweekend waar de historie en cultuur van Geertruidenberg centraal staat. Foto: Jeroen Steenmeijer (Foto: Jeroen Steenmeijer)

Cultuur, muziek en straattheater

Hollands oudste stad staat zaterdag 14 en zondag 15 september weer in het teken van het cultuurweekend Rondje Den Berg. Met een bijzonder en afwisselend programma staan de vele facetten van cultuur en historie in Geertruidenberg centraal, jaarlijks al 31 jaar op rij.

GEERTRUIDENBERG - Bezoekers kunnen ook deze keer weer genieten van muziek, diverse markten, straattheater en jeugdactiviteiten, voor elk wat wils. De historische Markt met zijn prachtige eeuwenoude monumenten vormt het natuurlijke decor voor het Rondje Den Berg.

Het gratis evenement is een begrip in de wijde omtrek. De tweede zaterdag van september staat traditiegetrouw in het teken van de Landelijke Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is 'Plekken van plezier" Deze dag kan men een kijkje nemen in onder andere museum De Roos en de Geertruidskerk. Zoals ieder jaar is het ook nu weer mogelijk om de kerktoren te beklimmen. Dat kan op zaterdag 14 september om 13.00 en 15.00 uur en op zondag 15 september om 13.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Er kunnen per beklimming maximaal twintig personen mee en vol is vol. De gratis toegangskaartjes voor de torenbeklimmingen kan men afhalen bij het VVV-kantoor.

Met het gratis boekje 'De Sleutel van Holland' in de hand, kan men zelf op pad gaan langs alle bezienswaardigheden in de oude vestingstad. Zondagmiddag kunnen bezoekers om 14.00 uur aansluiten bij een rondleiding door de Geertruidskerk aan de Elfhuizen. Toegangskaartjes zijn verkrijgbaar bij de VVV. Het VVV-kantoor aan de Markt 46 is die dag voor het centrale informatiepunt. Check de website van het VVV voor meer informatie en de aanvangstijden.

Exposities

In de Geertruidskerk is werk te bewonderen van Alle Jong en Femke Gerestein. In De Schattelijn is de expositie van de Oudheidkundige Kring te bezoeken: 'Geertruidenberg onder vuur'.

Bouwen met zand

De basisschooljeugd gaat zaterdagmiddag 14 september vanaf 13.00 uur de creatieve strijd met elkaar aan. Dat doen ze door op de Markt de prachtigste bouwwerken van zand te maken. Er zijn al diverse scholen aangemeld. Maar er is nog ruimte voor meer deelnemers. Het bouwen van de zandsculpturen gebeurt onder de deskundige en creatieve begeleiding van Henri Schollen. Voor de winnende groep is aan het einde van de middag een fraaie beker beschikbaar. Op zondag kan de jeugd helemaal los gaan tijdens het 'vrij bouwen'.

Geertruidenberg Zingt!

Een muzikaal hoogtepunt is ieder jaar weer Geertruidenberg Zingt!, zaterdag 14 september vanaf 19.00 uur op de binnenplaats van De Schattelijn. Dit jaar ondersteunen vier koren het meezingende publiek. Er wordt gezongen door de koren Nie-Ko, Uit Volle Borsten en Spotvogels. Nieuwkomer dit jaar is shantykoor De Biesbosch uit Werkendam. Meezingen mag, de teksten worden verzorgd.

Het traditionele Straattheaterfestival start zondag 15 september om 13.00 uur op de Markt. Met hilarische solisten, verbazende duo's en grappige groepen die toeschouwers op straat vermaken. Er is een programmering gemaakt, zodat de voorstellingen elkaar afwisselen.

Meer berichten