Pieter Derks is geboren op 20 september 1984, getrouwd, en heeft twee kinderen. Hij woont in Nijmegen. (foto: Merlijn Doomernik)
Pieter Derks is geboren op 20 september 1984, getrouwd, en heeft twee kinderen. Hij woont in Nijmegen. (foto: Merlijn Doomernik) (Foto: Merlijn Doomernik)

Genomineerden in de Bussel

De VSCD-Cabaretjury heeft zaterdag 15 juni de nominaties voor de Cabaretprijzen 2019 bekendgemaakt: acht voorstellingen zijn genomineerd voor de Poelifinario (in de categorieën entertainment, engagement en kleinkunst) en drie voorstellingen voor de Neerlands Hoop. De Poelifinario wordt uitgereikt aan de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen. De Neerlands Hoop is voor de meest veelbelovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief. Bijna alle genomineerden waren afgelopen seizoen al te zien in Theater de Bussel, maar ook komend seizoen zijn er nog een aantal te bewonderen in het Oosterhoutse theater.

Genomineerden 2019

Sinds vorig jaar is de Poeilifinario onderverdeeld in drie categorieën en ook dit jaar zullen er dus drie winnaars gekozen worden. Genomineerd voor de Poelifinario in de categorie entertainment zijn: Lenette van Dongen met Paradijskleier en Vrijdag en Sandifort met Voorlopig voor altijd. Verder zijn er vier voorstellingen genomineerd in de categorie engagement: Jan Beuving met Rotatie, Claudia de Breij met #NU, Pieter Derks met Voor wat het waard is en Louise Korthals met Alles is er. In de derde categorie, kleinkunst, zijn Theo Nijland met En de rest is onzin en Peter van Rooijen met Liefde, dood & zwaartekracht genomineerd. Voor de Neerlands Hoop zijn drie voorstellingen genomineerd. Anne Neuteboom met Kijk haar gaan, Peter Pannekoek met Later was alles beter en Alex Ploeg met Ultimatum maken kans op deze mooie prijs.

Bijna alle genomineerden brachten afgelopen seizoen een bezoek aan de Bussel. De cabaretvoorstellingen van Lenette van Dongen en Vrijdag en Sandifort trokken al volle zalen, maar ook alle theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief vulde afgelopen seizoen de zalen met gelach.

Volgend seizoen in de Bussel

Ook komend seizoen zijn een aantal genomineerden te zien in Theater de Bussel. Zo staan Jan Beuving, Louise Korthals en Pieter Derks nog op het Oosterhoutse podium!

Jan Beuving brengt woensdag 4 december een bezoek aan Oosterhout met zijn voorstelling Rotatie. Een rotatie is een wiskundige draai. En dat is wat Jan Beuving doet: hij geeft een wiskundige draai aan dingen. De taal maakt pirouettes in zijn liedjes. De logica tolt in zijn zinnen. De VSCD-jury is enthousiast: "Als een wiskundige beweert dat intuïtie het wint van kennis, weet je dat hij een flinke draai heeft gemaakt. Jan Beuving laat andermaal zien dat hij tot de beste liedjesschrijvers van Nederland behoort, maar ook als geëngageerd cabaretier zet hij een grote stap…"

Ook Louise Korthals is komend theaterseizoen te zien in de Bussel. In Alles is er gaat Korthals de muzikale confrontatie aan met alles. Ze schuurt langs de rafelranden, schaduwkanten en zonovergoten momenten van mateloze levens en onbeperkte mogelijkheden. De VSCD-jury is lovend over Alles is er: "…Korthals verbindt het uiterst persoonlijke moeiteloos aan het maatschappelijk relevante. Haar spel is minstens zo imponerend als die inhoud… Het is een zeer krachtige performance, ondersteund door fantastische muzikanten en een fraai toneelbeeld."

Verder staat Pieter Derks al in oktober op de Busselse bühne met Voor wat het waard is. Pieter Derks gaat in deze voorstelling afrekenen. Op zijn eigen, vrolijke, nuchtere manier. Met de waan van de dag en met alle onzin die ons dagelijks verkocht wordt. Omdat hij dat nou eenmaal het allerleukst vindt om te doen: peuteren aan wat we vanzelfsprekend vinden. De VSCD-jury prijst Derks: "In de voorstellingen van Pieter Derks was altijd al veel ruimte voor scherpe maatschappijkritiek, maar in Voor wat het waard is koppelt hij dat engagement voor het eerst aan een sterk verhaal uit zijn privéleven. Daardoor weet hij ons nu ook emotioneel aan zich te binden…"

Derks begon op de basisschool met optreden voor klasgenootjes, schreef op de middelbare school al teksten, en ging meteen daarna naar de Koningstheaterakademie in Den Bosch omdat hij toen zeker wist dat hij cabaretier wilde worden.

Nadat hij de publieksprijs won op het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2005, maakte hij zijn eerste voorstelling Dat zal je nog verbazen en toerde daarmee door alle kleine zalen, jongerencentra, buurthuizen en bezemkasten van Nederland. Sindsdien maakt hij zo'n beetje elke twee jaar een nieuwe voorstelling: Waan (2008), Het werd ook wel eens tijd (2010), Van Nature (2012), Zo goed als nieuw (2014) en Spot (2016). Tussendoor maakte hij in 2013 nog een oudejaarsconference, die werd uitgezonden op Radio 1.

Sinds 2011 is hij ook columnist op die zender, begonnen in de nachtelijke uren bij Vier Zeven (gepresenteerd door Luuk Ikink) maar na een tijdje durfde men het zowaar aan hem ook overdag te laten horen. Sinds 2014 is hij elke woensdag rond 12:30 te horen bij De Nieuws BV op Radio 1.

In 2012 begon Pieter als wekelijkse afsluiter bij De Wereld Draait Door en ontdekte ook het grote publiek hem.

Pieter Derks – Voor wat het waard is | wo 23 oktober | 20.15 uur | grote zaal | € 20 / € 26

Jan Beuving - Rotatie | wo 4 december | 20.30 uur | kleine zaal | € 18

Louise Korthals – Alles is er | za 21 maart | 20.15 uur | grote zaal | € 17 / € 23

Tickets zijn te koop via www.theaterdebussel.nl en bij de balie

Meer berichten