Het betreft nog steeds een proef, dus het kan zijn dat de dienstregeling wijzigt. Op Wij Zijn Drimmelen is alles terug te vinden
Het betreft nog steeds een proef, dus het kan zijn dat de dienstregeling wijzigt. Op Wij Zijn Drimmelen is alles terug te vinden (Foto: )

Groen licht voor zelfrijdend vervoer Drimmelen

Een bijzondere mijlpaal voor de pilot met zelfrijdend vervoer in Drimmelen: de RDW heeft groen licht gegeven. Dit betekent dat de zelfrijdende bus deze zomer 10 weken lang rond kan gaan rijden in het havengebied van Drimmelen.

DRIMMELEN - De ontheffing van de RDW was de laatste horde die genomen moest worden in het voortraject van de pilot. Bij een dergelijk uniek project met het oog op de toekomst komt heel wat kijken en alle aspecten op het gebied van veiligheid moeten daarbij onderzocht worden. Het is namelijk de eerste keer in Nederland dat een zelfrijdende bus in zo'n complexe omgeving en met andere weggebruikers rond gaat rijden. Maar de routes en de bus zijn nu goedgekeurd door de RDW en de bus kan dus gaan rijden!

Voor de verwachte uitdaging op het gebied van vervoer en mobiliteit in de toekomst is het belangrijk om te investeren in innovatie. In het landelijke gebied, zo ook in onze gemeente, komt het aanbod aan openbaar vervoer niet altijd overeen met de behoeften van de inwoners. De verwachting is dat de uitdaging om het (openbaar) vervoersaanbod op de vervoersbehoefte aan te laten sluiten in de toekomst alleen maar groter zullen worden. De gemeente Drimmelen wil met dit project een bijdrage leveren aan toekomstige oplossingen voor deze uitdagingen, zodat ook de inwoners van onze gemeente daar uiteindelijk baat bij hebben.

Tijdens het vooronderzoek zijn er verschillende routes uitgebreid onderzocht en bleek de complexiteit van zelfrijdend vervoer al meerdere malen. Uiteindelijk kwamen de huidige routes door het havengebied van Drimmelen in beeld en deze bleken het meest geschikt voor deze pilot. Het voortraject zelf heeft al veel waardevolle gegevens opgeleverd voor alle partners binnen dit project. Dit zijn onder andere inzichten over wat zelfrijdend vervoer vraagt van de omgeving waar het in rijdt. Nu kan er gestart worden met de verdere uitvoering van de pilot, waarbij de zelfrijdende bus daadwerkelijk rond gaat rijden en passagiers gaat vervoeren.

De zelfrijdende bus rijdt een aantal routes in het havengebied van Drimmelen. Op het kaartje is te zien welke routes dit precies zijn met de haltes waar de mensen kunnen in-en uitstappen:

Op 30 juli 2019 was het de eerste dag dat de zelfrijdende bus in Drimmelen ging rijden. De officiële dienstregeling startte toen nog niet, maar mensen konden al wel meerijden. Iedereen was vanaf 11:00 uur van harte welkom om een ritje in de zelfrijdende bus te komen maken. Om 11:30 uur was de officiële opening. De ritten met de zelfrijdende bus zijn geheel gratis.

Vanaf 5 augustus gaat de bus zijn normale dienstregeling rijden voor een periode van 10 weken.

De bus rijdt 7 dagen per week van 09:00 tot 18:00 uur over Jachthaven Drimmelen. Elk uur sluit de shuttle aan op buurtbus 224 bij bushalte Haven.

Meer berichten