Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: Verf op waterbasis

Het is misschien wel leuk om te vertellen wat ik vorige week heb meegemaakt. Ik heb thuis de trap geverfd in de hal. Althans, de trapbomen. De zijkanten weet je wel.

Op de treden hebben we vloerbedekking, maar mijn vrouw wilde die eraf. Nou die vloerbedekking had ik er binnen drie weken af, dus dat was het werk niet. Godskolere, wat een pokkenklus zeg!

Maar toen moest ik de trap nog verven. Ik ben helemaal geen goeie schilder. Heb er ook een hekel aan.

Ik heb bijvoorbeeld onze voordeur in de grondverf gezet. Mijn vrouw vroeg laatst: 'Wanneer ga je het nou onderhand eens aflakken?'

Ik doe dan altijd net alsof ik gek ben. Ik zei: 'Op het verfblik staat dat de grondverf er eerst goed in moet trekken.'

Mijn vrouw zei: 'Dat snap ik ook wel, maar je zou zeggen dat het er na zes jaar toch onderhand wel goed moet zijn ingetrokken!'

Maar goed, die trapboom dus. Ik heb die trapboom geverfd met verf op waterbasis.

Iedereen heeft het erover, verf op waterbasis, dat is het helemaal! Die verf heeft twee voordelen. Ten eerste stinkt het niet. En het droogt heel snel.

Dus ik ben er aan begonnen om 8.00 uur 's morgens. Om 10.00 uur was ik klaar. En het was al meteen droog ook.

Op het blik stond dat het na vier uur drogen oververfbaar was. Dus ik dacht weet je wat, ik doe het vanmiddag nog een keer.

Mijn vrouw zei: 'Zou je dat nou wel doen?' Ik zei: 'Moet jij eens kijken! Eerst lopen zeiken dat de voordeur onderhand wel eens afgewerkt mag worden. En als ik het dan in één keer af wil werken, is het godverdomme weer niet goed.'

Dus stipt om 14.00 uur ging ik weer aan de gang. Ik had de trapbomen eerst lichtjes geschuurd. Met van die schuurlappen weet je wel. Korrel 180, dat is het beste.

Daarna ontvet met ammoniak. Nou, toen ben ik er de tweede laag op gaan zetten. Om 16.00 uur was ik klaar. En toen dekte het al! Dusss… dan weten jullie dat!

Maar goed, wat ik er maar mee wil zeggen: deze column is niet alleen om wat onzin neer te zetten.

andymarcelissen.nl

Meer berichten