Het gehele interview is vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! op www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur via: rozoradio.nl/jes
Het gehele interview is vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij Jes! op www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur via: rozoradio.nl/jes (Foto: )

JES!: "Niemand houdt me tegen!"

Steven brak in 2014 door een ongeval zijn nek, waardoor hij verlamd raakte en in een rolstoel terecht kwam. Reden genoeg om bij de pakken neer te zitten dus. Maar niet voor Steven. Hij richtte een website op met ervaringsverhalen over het leven met een beperking en ontwierp aangepaste kleding voor rolstoelgebruikers. En dit alles bleef niet onopgemerkt…

Door Jes!-sica Voets

REGIO - De Antwerpse Steven was 24 jaar oud en studeerde rechten, toen de relatie met zijn vriendin uitging en hij ruzie kreeg met zijn ouders. Hij besloot om te gaan backpacken in Australië. Toen hij tijdens zijn boerderijwerk met een Jeep een berg op reed, brokkelde de grond onder zijn wielen weg waardoor hij negentig meter naar beneden rolde.

Uren later werd hij gevonden en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij twee maanden op intensive care lag voordat hij terug in België startte met revalideren.

Steven: "Toen ik wakker werd kon ik alleen nog maar ademen en fluisteren. Ik voelde me depressief en ik vroeg me af of het leven nog wel zin had. Je vraagt je af wat er nu echt belangrijk is in het leven. Voor mij was dat mijn familie en vrienden, waar ik veel steun aan heb gehad. Ook begin je naarmate je meer kunt te begrijpen dat er nog veel mogelijk is en dit niet het einde van de wereld is."

Steven heeft nog een beperkte armfunctie, maar doordat hij verlamd is vanaf zijn nek heeft hij zichzelf alles opnieuw moeten aanleren. Daarnaast krijgt hij hulp bij zijn dagelijkse bezigheden.

Desondanks startte hij een ervaringenwebsite om gelijkgestemden een hart onder de riem te steken. En toen hij erachter kwam dat er maar weinig rolstoelkleding is die er goed uitziet en de zelfredzaamheid bevordert, besloot hij om deze kleding zelf te ontwerpen.

Dit alles bleef niet onopgemerkt. Steven ontving een JCI -Young Outstanding Reporter Award en werd daarnaast uitgeroepen tot één van de tien jonge meest uitmuntende personen ter wereld, sprak bij TEDxBreda, geeft lezingen bij revalidatiecentra en blijft met zijn verhaal opduiken in de regio Breda.

Steven is een rolmodel voor velen, de band met zijn ouders is sterker dan ooit en hij heeft zelfs weer een relatie.

Hoe ervaart deze doorzetter het leven nu? Steven: "De acceptatie van degene die je bent geworden gaat met ups en downs en blijft soms moeilijk. Maar ik heb door het ongeval meer zelfvertrouwen gekregen. De Steven van vroeger had geen doelen en wist niet wie hij was. Nu ben ik veel zelfverzekerder: Ik ben Steven. Ik weet waar ik naartoe wil. En niemand houdt me tegen…"

www.rolmodel.be

www.sitwear.nl

Meer berichten