Foto:

Column Jes!-sica Voets: Plantenheroes

Planten die naast dat ze zuurstof geven, ook nog eens de lucht in je huis zuiveren van schadelijke stoffen zoals formaldehyde, benzeen en treleen. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar NASA deed er lang geleden al onderzoek naar en kwam met een –zij het omstreden- buitengewoon positief resultaat. Ze bestaan, deze powerplantjes!

Tijdens mijn vakantie besloot ik om mijn woonkamer anders in te richten en vond het daarbij tijd voor meer planten in huis. Na wat googelen vond ik niet alleen bovenstaande NASA informatie, er bleek nog meer positief onderzoeksresultaat. Kamerplanten helpen onder meer je gemoedstoestand te verbeteren en de symptomen van het 'Sick Building Syndrome' te verminderen, waardoor hoofdpijn en oog-, neus- en keelirritatie vermindert. 'Wauw, wat een plantenheroes!' dacht ik, en kon niet stoppen met lezen. Ik werd me ervan bewust dat ik altijd slecht voor mijn planten heb gezorgd en besloot het anders te doen.

Daarnaast las ik over slaapkamerplanten. Ik wist al wel dat planten in je slaapkamer gezond zijn, maar nu bleek dat er enkele planten zijn die zelfs 's nachts zuurstof afgeven. Een warm slaapkamerwelkom dus voor nachtpareltjes Aloë Vera en Sanseveria!

Mijn huis heb ik inmiddels gevuld met planten die ik gewoon mooi vind en met een dosis superpower-luchtzuiverende-kanjers, waardoor door het hele huis nu bijvoorbeeld ook Lelieplanten, Varen, Klimop, Graslelie, Ficus en een prachtige Kentia-palm staan te stralen. Tja, als ik mijn huis toch groener maak, laat ik het dan maar meteen goed aanpakken, denk ik dan! Waarbij ik overigens niet altijd heb betaald voor de planten: velen mocht ik namelijk gratis ophalen via Marktplaats.

Ik ben er nu meer aan gewend, maar de eerste paar dagen rook mijn huis bossiger, natuurlijker, meer jungleachtiger misschien. Gezonder in elk geval. Het ziet er mooi uit, ik word er vrolijk van en mijn eerbied voor de natuur is enorm gestegen. Want zelfs al stoppen wij de lucht vol met gifstoffen, ons moedertje natuur neutraliseert het.

Moedertje natuur en haar plantenheroes: jullie zijn GE-WEL-DIG!

Jes! Radio-TV-Schrijfsels: jessicavoets.wordpress.com

Meer berichten