Denise zit nu in een rolstoel. Pim deinsde destijds niet terug en bleef achter haar staan.
Denise zit nu in een rolstoel. Pim deinsde destijds niet terug en bleef achter haar staan. (Foto: )

JES!: Liefde in goede én slechte tijden

Ze begeven zich bijna nooit op de voorgrond: de mensen in een relatie met iemand met een (lichamelijke) beperking. Amateursportster en spreekster Denise Wijnbergh weet ondanks haar beperkingen van aanpakken, maar achter haar staat nóg een kanjer: haar partner en steun en toeverlaat Pim Reichardt, die haar beperking niet als iets negatiefs ziet, maar helemaal gaat voor de liefde met zijn Denise.

Door Jessica Voets

REGIO - De nu 45-jarige Denise en 60-jarige Pim kenden elkaar al door hun dochters vriendschap, toen in 2011 de vonk oversloeg en ze een relatie kregen. Drie jaar later nam hun leven echter een onverwachte wending.

Na een onschuldige operatie aan haar meniscus kreeg Denise een massale longembolie, met als gevolg hersenletsel en myocloniën: spierschokjes die zorgen voor onverwachte bewegingen, waardoor ze bijvoorbeeld ineens op de grond valt. Hierdoor begeeft Denise zich nu in een rolstoel. Pim deinsde destijds niet terug en bleef achter haar staan.

Pim: "Ik ben praktisch ingesteld en een probleemoplosser. Dus ik dacht: dit kan ik wel aan, dit gaan we gewoon doen samen."

Ondertussen veranderde er veel in de zelfstandigheid van Denise. Door hun lat-relatie zien ze elkaar niet dagelijks, maar wanneer ze bij elkaar zijn helpt Pim Denise bijvoorbeeld met toiletgang en douchen. Denise vroeg zich daarom af of dat Pim nog wel met haar samen wilde zijn.

Pim: "Denise zei dat ze het zich kon voorstellen dat ik het lastig vond en dat ze het zou begrijpen als ik een andere vriendin zou willen. Maar daar heb ik geen behoefte aan! De mens Denise is nog steeds de mens Denise. Of ze nu loopt of zich voortbeweegt in een rolstoel, dat maakt niet uit." Zelfs nu de fysieke gesteldheid van Denise wankelt, blijft hij haar steunen.

Sterker nog, Pim vindt dat het gezelliger is geworden samen: "Denise is alleen maar liever geworden. Ze is dankbaar dat ze er nog is en dankbaar voor de dingen die ik voor haar doe. Ik ben trots op haar, stimuleer haar en door haar positiviteit pompen we elkaar op."

Hun lat-relatie geeft Pim voldoende tijd en vrijheid voor zijn werk als projectleider, de zorg voor zijn dochters, vrienden en hobby's. Pim: "Dat is belangrijk. Daarnaast vinden we het fantastisch om samen te genieten door uit eten of naar de film te gaan. "En ook daar is Pim praktisch: "Wanneer we bijvoorbeeld naar de film gaan en we kunnen met de rolstoel niet bij onze zitplaats, maakt Pim daar geen probleem van. Hij neemt me gewoon achterop zijn rug naar onze plek. Geweldig! Ik waardeer hem enorm.", aldus een glunderende Denise over haar steun en toeverlaat…

Het gehele Jes! Interview met Pim en Denise is aanstaande vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur radio via: www.rozoradio.nl/jes .

Meer berichten