Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: Koning Roodbaard

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met een baard. Men vond daar wat van. Ik kreeg positieve en negatieve reacties. Maar ja, het is hip en in het kielzog van Jan, Piet, Joris, Corneel en vele anderen, durfde ik het ook. Ik ben namelijk geen voorloper in nieuwe trends, verberg me er liever achter.

En trouwens, mannen met een baard hebben iets te verbergen, vernam ik later. In mijn geval is dat ook. Ik verberg mijn gezicht. Dus wat men er ook van vindt: wees blij!

Maar nu wordt het allemaal anders. Want weet u wie er ook een baard heeft? Koning Willem-Alexander. Onze koning.

En ja, als ze ergens iets te verbergen hebben, dan is het wel binnen dat clubje. Maar toch, het staat hem geweldig. Heeft ie eindelijk een beetje uitstraling.

In zijn plechtighedenkloffie kon hij nu zo een kapitein zijn in de renaissancevloot. Want laten we eerlijk zijn: een koning zonder baard is een koningin.

Nu nog een keer met de baard de Tweede Kamer binnen stappen, op de desk van de voorzitter wat harde klappen geven, en godverdomme roepen!

Het eerste wat ik dacht toen ik Koning Roodbaard naast Màxima zag staan, was: Hee, heeft Boris Becker een nieuwe vriendin? Of heeft Dennis van der Geest een relatie met onze Koningin? Maar nee hoor, het was hem echt, Willem-Alexander.

Het is een beetje de rage onder zijn collega's: Filip in België, Haakon Magnus in Noorwegen, Harry in Engeland, Felipe in Spanje. Het waait vast wel weer over als het gaat kriebelen.

Een verzorgde baard is gewoon een pronkstuk van mannelijkheid. Of je er van houdt is weer wat anders.

Nu nog neushoorns jagen, Ferrari's verzamelen en pijproken, dan hebben we eindelijk een échte koning die doet wat ie hoort te doen: decadent wezen op andermans geld.

Maar even serieus: Een beetje jennen moet kunnen, maar hou er naast alle 'kritiek' die je mogelijk kunt hebben op ons koningshuis, ook even rekening mee, dat we onze welvaart deels aan hun goede imago te danken hebben.

Als popsterren met geld smijten hoor ik hier niemand over. Dit soort uitlatingen worden meestal gedaan door mensen die in het leven niet veel gepresteerd hebben en derhalve ook niet veel bereikt.

Ik daag iedereen uit om alleen al je vliegbrevet te halen! Respect Willem!

andymarcelissen.nl

Meer berichten