Foto:

Zara de Jongh: gewoon doordoen!

Door Jessica Voets

JES!-interview

OOSTERHOUT/BREDA - Zara de Jongh is een 32-jarige drukbezette jongedame met een verstandelijke beperking maar die houdt haar niet tegen. Ze werkt drie dagen per week in een lunchroom in haar woonplaats Breda, doet een opleiding als horeca-assistente, hockeyt en heeft daarnaast een bijzondere hobby: ze is scheidsrechter bij landelijke parahockeywedstrijden in Oosterhout. Haar verstandelijke beperking? Die zit deze doorzetter niets in de weg!

De liefde voor het 'fluiten' als scheidsrechter begon al jong. Als tiener mocht Zara tijdens buurtvoetbal niet meedoen. Want ze was een meisje, mét een verstandelijke beperking. In plaats van bij de pakken neer te zitten, besloot ze –ondanks dat ze dacht dat ze het niet kon- om officieuze scheidsrechter te zijn bij deze wedstrijden. Toen ze daarna aan hockey deed, zag ze zo'n vijf jaar geleden tijdens een toernooi een scheidsrechter met een verstandelijke beperking. Zara:"Ik dacht: Dat wil ik ook! En heb aan de toernooibaas gevraagd of ik het ook kon leren, waarop ik een cursus tot scheidsrechter mocht doen!"

Deze theoriecursus haalde ze in één keer. Zara:"Ik heb hierbij geen ondersteuning van mijn woonbegeleiding gehad. Tot de laatste drie weken, waarna ik mijn examen heb behaald." Vol trots startte Zara met 'fluiten' op het veld, maar dat lukte niet: ze maakte te veel fouten. Zara:"Dit vond ik jammer. Maar ik zette door en dacht: wat heb je nodig om goed te kunnen fluiten? Ik ben ongeveer vijf jaar bezig geweest met het lezen van topscheidsrechtersboeken en heb daardoor mezelf verbeterd."

Daarom is Zara nu scheidsrechter bij parahockeywedstrijden, iets dat haar goed afgaat. Ze vind het leuk om mensen te zien genieten van hun sport. Zara:"Daar word ik blij van. Ik kom dan met een big smile terug van een wedstrijd." Soms is er ook wel eens onderlinge ruzie of kritiek. Zara:"Bij de onderlinge ruzie ben ik er tussenin gaan staan en gezegd dat ze hiermee moesten stoppen. Zelf heb ik nooit ruzie of beledigingen ervaren. Meestal zijn mensen tevreden over wat ik doe. Heel soms zeggen ze wel eens dat ik slecht fluit. Hier probeer ik van te leren, om zo in de tweede helft beter te fluiten. Hun kritiek helpt me dan om het negatieve om te zetten in iets positiefs."

En vanuit deze mentaliteit heeft Zara nog meer ambities. Haar droom is namelijk om een Europese en Wereldklasse parahockeyscheidsrechter te worden. Hoe zij dit denkt te bereiken? Geloven in jezelf en 'gewoon doen'. En dat is ook meteen Zara's tip aan iedereen die iets wil bereiken. Zara:"Je kunt een fout maken, of iets spannend vinden, maar het is belangrijk dat je doorzet en doorgaat. Gewoon doordoen dus…!"

Het gehele Jes! Interview met Zara is aanstaande vrijdag van 19.00-20.00 uur te horen bij www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19.00-20.00 uur radio via: www.rozoradio.nl/jes .

Meer berichten