Diana Kummeling wijst het startpunt aan van het 150kV tracé. (foto: Judith Prakke)
Diana Kummeling wijst het startpunt aan van het 150kV tracé. (foto: Judith Prakke) (Foto: )

TenneT en gemeente als één team

Door Judith Prakke

Tijdens inloopavond op 4 september

TenneT en de gemeente Geertruidenberg hielden 4 september een inloopavond voor omwonenden over de verkabeling van de 150kV-hoogspanningsverbinding. Er waren in verhouding meer adviseurs van de gemeente en TenneT dan burgers. "Je kunt het ook als iets positiefs zien dat het niet zo druk was. Mensen zijn goed geïnformeerd," zei Kevin van Oort, wethouder van ruimtelijke ordening.

GEERTRUIDENBERG - Verschillende bewoners stelden vragen. 'Waarom werd dit project uitgevoerd?', vroeg een bewoonster uit Raamsdonksveer zich af. Diana Kummeling, adviseur van TenneT gaf antwoord: "Er waren capaciteitsproblemen. Ondergronds gaan zorgde voor meer capaciteit naast een 380 kV-verbinding die al gelegd zou worden. Nog een voordeel was dat de magnetische straling afnam door de verkabeling. "Maar wat doet het met de leidingen van de bewoners," vroeg de inwoonster zich af. "Daar gebeurt niks mee." Het ging hier alleen om het transport van stroom. De 380 kV en 150 kV voeren naar twee aparte stations. De GGD was ook aanwezig en beantwoordde vragen over straling. "Hoe dieper de kabels liggen, hoe minder magnetische straling er is. Er zijn normen voor die straling en TenneT zit daar ver binnen." Op de grote overzichtskaarten van TenneT werden de open ontgraving met blauw voorgesteld en de boringen met geel.

Ook stond op de kaarten van TenneT aangegeven dat de hoogspanningsmasten op termijn weggehaald zouden worden. Een groepje inwoners maakte zich daar zorgen over. Bij de derde hoogspanningsmast moest het water niet weggepompt worden. Dan zouden in hun opinie hun huizen verzakken. "Dan krijgen we Groningen-toestanden hier, met scheuren," stelde Henk Leijten van Buitenvest 12. Buurman Jurgen Boerboom van Buitenvest 24 beaamde: "Als ze het grondwater gaan wegpompen om de plaat weg te halen waarop de hoogspanningsmast stond, komt al het water van de omgeving direct naar dat gat. Frees het weg tot waar het grondwater begint en stort er daarna zand op en zet er een boom op. Het maakt toch niet uit dat daar een plaat zit. Daar heeft niemand last van."

Deze adviezen en andere ideeën voor de grond die vrij zou komen kon men in de ideeënbus doen, voor wanneer de verkabeling is uitgevoerd en het oude tracé met hoogspanningsmasten een nieuwe bestemming krijgt. Hillevi Boerboom: "Ik denk aan een hondenuitlaatplaats met faciliteiten. Misschien ook meer bomen planten voor de uilen." 2022/2023 worden de werkzaamheden voltooid en zullen de masten verdwijnen. Boerboom: "Ik zal het nog missen. Ik fietste naar de torens. Daar woonde ik."

TenneT en de gemeente kijken terug op een succesvolle avond. Marieke Elsevier: "Je kunt nooit zorgen dat iedereen er blij mee is. We denken graag mee. TenneT en de gemeente, dat voelde als een team."

Meer berichten