Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: Voetbal kijken

Het waren de meest gezapige Algemene Politieke Beschouwingen ooit. Alleen Geert Wilders zorgde voor enig vuurwerk, maar verder was het alleen maar cabaret en een wedstrijdje welke oppositiepartij de meeste veren in de regerende parlementsleden kon steken.

Kamervoorzitter Arib had de Tweede Kamer vooraf nog gewaarschuwd dat alles op televisie wordt uitgezonden. Niet alleen het gesproken woord achter de interruptiemicrofoon, maar ook het gedrag in de zaal.

Kennelijk komt deze waarschuwing bij de meeste Tweede Kamerleden binnen als: 'O, ik moet dus niet te veel naar de kont van Lilian Marijnissen kijken.' Of: 'Ik kan maar beter niet mijn lippen stiften voor het oog van de camera en daarna knipogen naar Rob Jetten.'

Maar verder is eigenlijk alles toegestaan. Wat is het toch fijn als je je mobieltje en iPad bij de hand mag houden om je door die saaie dag te worstelen.

Dus gingen enkele kabinetsleden lekker voetbal kijken. Moet kunnen toch? De politiek heeft de laatste jaren keihard gewerkt, onderwijs en zorg naar de kloten, werkende Nederlanders uitgekleed, op straat heerst de onderwereld, Zwarte Piet is verbannen.

Ze zijn ook heel erg druk geweest met belangrijke zaken als genderneutrale toiletten en het geluid van warmtepompen. Tja, dan mag je best een potje voetballen kijken. Toch zeker na zo'n advocaatliquidatie. En dan vergeet je even dat de debat-VAR alles registreert.

De minachting spat er van af. Net als brugklassers zouden Kamerleden hun mobieltje moeten inleveren. Geen voetbal, geen Candy Crush, maar het volk serieus nemen.

Na het zien van de bijdrage van minister Grapperhaus heeft de heer T. te Dubai zich naar verluidt huilend bij de plaatselijke politie gemeld met de smeekbede om aan Nederland uitgeleverd te worden.

Nee, Grapperhaus kijkt onder de APB naar Glasgow FC tegen Feyenoord en premier Rutte vond dat geen punt. Feyenoord maakte er overigens ook geen punt van. Ze verloren.

Het was fascinerend hoe in Glasgow werd stilgestaan bij het overlijden van held Fernando Ricksen. Vreemd genoeg bleef Feyenoord hier 90 minuten lang bij stil staan.

Nu snap ik meteen waarom D66 vindt dat elk Kamerlid er een extra medewerker bij moet krijgen. Dat is natuurlijk om de iPad vast te houden tijdens een voetbalwedstrijd. Je zou er een lam handje van krijgen.

andymarcelissen.nl

Meer berichten