Frans Peters, Wout van Boesschoten en Kees Avontuur zijn de drie enthousiaste stadsgenoten die het initiatief nemen voor energiewijk Floris 5.0 (foto: Judith Prakke)
Frans Peters, Wout van Boesschoten en Kees Avontuur zijn de drie enthousiaste stadsgenoten die het initiatief nemen voor energiewijk Floris 5.0 (foto: Judith Prakke) (Foto: )

Energiewijk Floris geeft nog even gas

Frans Peters, Wout van Boesschoten en Kees Avontuur zijn de drie enthousiaste stadsgenoten die het initiatief nemen voor energiewijk Floris 5.0. Zij hebben besloten de Geertruidenbergse wijk die bestaat uit de Van Duivenvoordelaan, Graaf Janstraat, Graaf Albrechtstraat, Graaf Floris 5-straat, een gedeelte van de Schansweg, Karel V-laan en het Dulderpark in de energietransitie op sleeptouw te nemen.

Door Judith Prakke

GEERTRUIDENBERG - Hoe? Door iedereen de mogelijkheden aan te bieden om te besparen in hun huis op hun niveau als zij eraan toe zijn over een periode van tien jaar. Peters: "We zijn pas net begonnen."

Ze worden gesteund door de gemeente, zegt Kevin van Oort. "Als ze iets nodig hebben, kunnen wij het bieden. Een ruimte, beeldmateriaal." De gemeente en Floris 5.0 nodigen de leveranciers van zonnepanelen en isolatiemateriaal uit en die houden dan hun praatje.

Hoe is het zo gekomen? "Het meisje in Zweden was onze inspiratiebron. Als zij de aandacht kan trekken, dan kunnen wij dat zeker ook. Gert Wagenvoort van Buurkracht doet ook mee," zegt Peters. "We hebben een inventarisatieformulier rondgestuurd. Veel ouderen zeiden toen, het is aan ons niet besteed. Het moet gaan leven. Financieel zijn mensen er niet aan toe. Ze willen het wel kunnen terugverdienen."

Van Oort: "Je bereidt een wijk voor. Ze gaan van het gas af." Vooralsnog gaat het vooral over isolatie en zonnepanelen. Peters: "Er komen ruimtes, we zorgen voor enthousiasme, spontaniteit, passie. We zijn bij nul begonnen. We hebben huurwoningen gebeld. Alle huizen worden aangepakt. Die koopwoningen blijven dan achter. Die moeten ook mee gaan doen."

Van Boesschoten: "Iedereen, 325 woningen hebben van allerlei verschillende zaken, dubbelglas, enkel glas, isolatie van de PNEM van veertig jaar terug. Er moet nieuwe isolatie in. We willen informatie verstrekken. Thuisvester heeft beloofd op te knappen zonder huurverhoging. Dan doen mensen mee. Daar was angst voor."

"Op 28 mei hebben we een infoavond gehad. Er was ook een avond van de gemeente voor Raamsdonksveer en Geertruidenberg, maar daar werd een andere leverancier geregeld, zodat het niet overlapte. Er zijn 325 woningen waarvan 40 huurwoningen. Herhaling is het belangrijkste hierbij. Buurkracht doet mee en die weten veel. "Er zijn veel cowboys op de markt, daar waken ze voor. Dat ten eerste. Ten tweede zorgen ze voor informatiepapieren. Het wordt gedrukt en afgegeven," aldus Peters.

Op 5 oktober staan ze met een stand op het Dongemond College in Raamsdonksveer. "Energiewijk Floris 5.0" heet de organisatie. Voor het eerst dat een wijk zo'n initiatief neemt in Geertruidenberg. Er mogen meer initiatieven komen. Peters: "Arbeidersgezinnen moeten eerst sparen. Ouderen zien ertegenop. Maar we staan hier niet om alleen maar te kletsen."

Meer berichten