Foto:

De andere kant van ayahuasca

Van Oosterhout tot Amsterdam: de hallucinogene plantenthee genaamd ayahuasca wordt steeds populairder. Het middel dat van origine wordt gebruikt door Amazonesjamanen, wordt wettelijk gezien als harddrugs en is daarmee illegaal. Maar toch is er in Nederland een soort gedoogbeleid, waarbij ayahuasca-organisaties zichzelf zelfs inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De lofzang over ayahuasca –waarbij de spirituele werking en (trauma)heling wordt geprezen- is overal te vinden. Maar, het gaat ook regelmatig mis. En die verhalen hoor je nauwelijks.

Door Jessica Voets

REGIO - Lichaamsgericht traumatherapeut Monique de Boer en ayahuasca-ervaringsdeskundige Linda* doorbreken nu deze stilte. Monique, omdat ze in haar praktijk diverse cliënten had met negatieve ayahuasca-ervaringen, en Linda omdat ze getraumatiseerd raakte door het psychedelische middel. Linda: "Vijf jaar geleden had ik een eerste en positieve ayahuasca-ervaring in Costa Rica. Ik voelde me heerlijk en besloot het in Nederland bij een gerenommeerde organisatie nogmaals te doen." Maar, deze ervaring was allesbehalve positief. Linda moest ad hoc een contract tekenen waarbij alle organisatieverantwoordelijkheid opzij werd geschoven en tijdens de ceremonie werd ze overspoeld door negativiteit. Linda: "Het voelde als een soort trauma-achtbaan. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat ik verdrongen peutertrauma had, waardoor ik paniekaanvallen kreeg en niet meer helder kon nadenken. En nazorg was er niet." Ook Monique kent gevallen waarbij de 'ayahuascareis' slecht afliep en het gebruik haar therapie saboteerde. Monique: "Wanneer ayahuasca-gebruik misgaat, gaat het echt goed mis. Het belemmert dan juist de traumaverwerking, omdat alle trauma in één keer naar boven komt en het systeem het niet meer aankan. Het brein en zenuwstelsel raken hierdoor ernstig overprikkeld, waardoor je normale prikkels van buitenaf niet meer kunt verwerken. Met als gevolg: angststoornissen, depressie, psychose, of suïcidale neigingen."

Linda heeft hierdoor nog steeds angstklachten en is snel overprikkeld. Linda: "Ik kan sindsdien niet meer veel hebben. Er hoeft maar één keer iets te gebeuren en ik schiet in paniek. Ik zou ayahuasca nooit meer overdoen en ook niet aanraden. Je hebt namelijk geen controle over wat er naar boven komt." Ook Monique raadt het gebruik van ayahuasca af: "Er is te weinig bekend over het effect van ayahuasca. En de gevolgen wanneer het misgaat, zijn veel groter en duren veel langer dan die ene fijne ervaring die je wellicht hebt." Dat is voor beide dames ook de reden om hun verhaal te vertellen. Want, hoe kun je een weloverwogen keuze maken zonder de andere kant van ayahuasca te kennen?

Het gehele Jes! Interview met Monique en Linda is vrijdag van 19-20 u. te horen bij www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19-20 u. via: www.rozoradio.nl/jes.

*Om Linda's anonimiteit te garanderen is een pseudoniem gebruikt.

Meer berichten