Een grote groep vrijwilligers zet zich in voor het Oogstdankfeest in Dongen
Een grote groep vrijwilligers zet zich in voor het Oogstdankfeest in Dongen (Foto: )

Oogstdankfeest houdt traditie in ere

Een altaar vol gaven. Het klinkt bijna als een sprookje. Afgelopen zondag was het werkelijkheid in de Laurentiuskerk in Dongen. Tijdens de viering van het Oogstdankfeest was het op en rond het altaar één grote kleurenpracht van groenten, fruit en andere levensmiddelen, maar ook stonden overal in de kerk prachtige bloemen. Het leek een prachtig schilderij. Buiten de kerk wapperden de prachtige vlaggen, jaren geleden geschonken door pastoor Merkelbach, in de septemberzon. Een bijzondere dag voor een bijzondere viering in een volle kerk.

Door Lia van Gool

DONGEN - Voorgangers Joost de Bont en Rob van Uden werden door twee tamboers de Laurentiuskerk binnen geleid. Daarna kon de feestelijke viering, met als thema 'De Tijd', beginnen.

"Wat veel moois is hier samengebracht, rondom de klok die de tijd aangeeft," zo begon pastor Joost de Bont de viering. Tijdens de viering van anderhalf uur, kregen de aanwezigen volop tijd om te genieten van al dat moois. En na de dienst kon iedereen alles nog eens bekijken, onder het genot van een kopje koffie, een sneetje koek of een wijntje.

Wilhelmien Huijben en Ine Goos vertellen na de dienst, dat het Oogstdankfeest in 1981 voor het eerst gehouden werd in de Hubertuskerk in Dongen-Vaart. "Nico Baars en Pastoor Smits waren de grondleggers." Met de sluiting van de Hubertuskerk dreigde een eind te komen aan de prachtige traditie van het Oogstdankfeest. Ine en Wilhelmien maakten zich er sterk voor, om het Oogstdankfeest in de Laurentiuskerk door te laten gaan en dat is gelukkig gelukt.

"Wij zijn hier met open armen ontvangen. Iedereen wil heel graag meewerken." Het vergt wel veer voorbereiding, vertellen de twee dames. "Wij bellen alle mensen, die eerder producten en bloemen hebben gegeven, elk jaar weer op. En elk jaar krijgen wij weer heel veel spullen. Als er schenkers afvallen, komt dat omdat de bedrijven ermee ophouden." Toevallig is deze ochtend de vrouw van Nico Baars in de kerk. "Het doet mij goed om te zien dat het Oogstdankfeest nog steeds gehouden wordt. Mijn man Nico heeft zich tot het laatst toe ingezet voor de kerk. Hij was gevraagd door Pastoor Smits en was meteen enthousiast. Ine en Wilhelmien zijn nu wel de motor achter deze viering." Maar zonder de hulp van een grote groep vrijwilligers zouden Ine en Wilhelmien dit prachtige stukje traditie nooit voor elkaar kunnen krijgen. Zij zijn dan ook blij met alle hulp!

Tijdens de Oogstdankviering kreeg de Werkgroep Arm in Arm alle gaven symbolisch overhandigd. De leden van deze werkgroep bezorgen alle levensmiddelen bij inwoners van Dongen die het niet zo breed hebben. "Met deze gaven hoeven de mensen zich minstens een week lang geen zorgen te maken over of zij wel genoeg te eten hebben."

Volgend jaar in het derde weekeinde van september is de volgende Oogstdankviering in de Laurentiuskerk.

Meer berichten