Foto: Ashley Oomen

Column Andy Marcelissen: Roetveegpieten

De meeste plaatsen in de Achterhoek houden vast aan donkere pieten tijdens de intocht in november. Sinterklaascomités vrezen namelijk voor herkenning van de pieten.

Ze lopen in dat hoekje van Nederland een beetje achter. Vandaar Achterhoek. Of lopen ze juist al weer voor op de rest? Dat ze de jaren van roetveegpieten en aangepaste sinterklaasliedjes al weer achter zich hebben gelaten.

Maar goed, er bestaat in de Achterhoek de vrees dat er straks vrouwelijke roetveegpieten meelopen die in het dagelijkse leven meer zwart aan mascara en oogstreepjes op hun gezicht hebben, dan nu als zwarte piet.

Daarmee wijken de meeste Achterhoekse gemeenten dus af van de landelijke intocht in Apeldoorn. Daar zijn dit jaar voor het eerst alleen roetveegpieten welkom. Ook al zal dat de demonstranten niet weerhouden om een tochtje naar Apeldoorn te wagen.

Misschien een idee om die deugbussen klem te laten rijden door een stuk of 2000 tractors. Bestaan er ook blokkeergelderlanders? En hebben ze in Gelderland ook een Jenny?

Stuur die bus met zeurpieten anders ook eens een keer naar de Bovenswindse Eilanden en Suriname.

Ze zullen verbaasd zijn hoe daar Sinterklaas gevierd wordt. Op Bonaire is zwarte piet geen onderwerp van discussie. Het is er zelfs een erebaan.

En hoe zit het met de nieuwe Amerigo? De oude is afgelopen juli overleden. De kersverse Amerigo schijnt een merrie te zijn, die liever niet alle dagen voor Sinterklaas wil werken. Die voelt meer voor een deeltijdbaan. Paardtime, zeg maar.

Laten we het paard in godsnaam wel gewoon genderneutraal noemen. Gewoon niet vooringenomen behandelen als hengst of merrie. Een paard kan zelf wel uitmaken in welke gender hij/zij/het zich senang voelt.

Ooit liet iedereen in Nederland elkaar in zijn waarde en mocht een traditioneel feest een gewoon feest zijn. Het vieren van Sinterklaas is nu bijna een militaire operatie geworden waarbij kinderen en opa's en oma's door veiligheidspoortjes moeten en gefouilleerd worden.

De gepolariseerde toestand van dit land is iets om je zorgen over te maken, of je nu wel of geen voorstander bent van zwarte piet.

Het zal weer spannend worden bij de landelijke intocht. En mocht het deze keer mis gaan, kunnen we altijd even Apeldoorn bellen.

andymarcelissen.nl

Meer berichten