"Bij de kletskassa mag je ook gewoon afrekenen. Voel je niet verplicht om te kletsen." (foto: Judith Prakke)
"Bij de kletskassa mag je ook gewoon afrekenen. Voel je niet verplicht om te kletsen." (foto: Judith Prakke) (Foto: )

Er wordt wat afgekletst bij de Jumbo

Op 11 september opende, na een week gesloten te zijn geweest, een volledig vernieuwde Jumbo zijn deuren in Raamsdonksveer. Nu kun je er verse pizza's en maaltijden halen, er is eigen gebakken brood en er worden verse noten gebrand. Ook is er een uitgebreide bier- en wijnafdeling en de sterke dranken zijn in de slijterij te vinden. Maar wat echt uniek is, is dat er een kletskassa geopend is. De nieuwe Jumbo is groter, lichter en socialer.

Door Judith Prakke

RAAMSDONKSVEER - Tom de Jong, afdelingschef kassa: "De kletskassa is altijd bezet van acht uur tot sluitingstijd. In Vlijmen is er ook een Jumbo-filiaal met een kletskassa, maar dit is de enige andere."

De kletskassa is bestemd voor ouderen die het boodschappen doen zien als een leuke activiteit. Het is bedoeld om de eenzaamheid tegen te gaan.

Daarom is er ook een grote koffietafel. Er staan vier stoelen bij de koffietafel, maar men neemt soms zijn eigen klapstoeltje mee, zo druk is het.

De Jong vertelt: "Zelf de koffietafel uitbreiden doen we niet. Hij is al groter dan bij de meeste Jumbo's. Hij vervult echt een sociale functie. Om half elf komen de eerste gasten zitten. Jumbo verzorgt de koffie. Als iemand wat anders wil, kan hij dat afrekenen en meenemen de winkel in met een betaalsticker. Zo is er altijd iemand die chocomelk drinkt."

Bij de kassa liggen cakes opgestapeld. Dat is nog een cadeautje van de opening. Vier weken lang kun je met een foldertje met scancode een product meenemen bij besteding van 25 euro. "Appeltaartjes, jus d' orange, nu is het cake en volgende week zijn het rozen," vertelt De Jong.

Op de vraag hoe De Jong het vindt om in de vernieuwde winkel te werken en wat het verschil is zegt hij: "Het was echt een gribuszooi. Nu zijn er brede gangpaden, veel licht en ruimte. We zijn van twee naar vier zelfscankassa's gegaan. De lijnkassa's verdwijnen niet. De omzet is gestegen. De klanten zijn er vol lof over."

"Bij de kletskassa mag je ook gewoon afrekenen. Voel je niet verplicht om te kletsen. Mensen hebben het over het weer en dat de herfst eraan komt."

De kletscaissière Sammy-Jo van Oversteeg werkt al 9,5 jaar bij Jumbo. "Maar wat er besproken wordt blijft bij mij."

Beroepsgeheim? Ze lacht. Zoiets. Ik vind het heel fijn dat ik de kletscaissière ben van de nieuwe Jumbo en ik vind het leuk om in deze vernieuwde Jumbo te werken."

Chris Jonker komt afrekenen bij de kassa. "Wel fijn zo'n kletskassa, vindt hij. "Dan hoef je je niet te haasten he?" De volgende klant staat alweer te wachten: "Maar geen zorgen, neem de tijd. Het is de kletskassa, hè."

Meer berichten