Bert Barten: "De diepste grond in jezelf is rust en geluk. En met alles wat ik maak wil ik mensen meenemen naar zo'n ervaring."
Bert Barten: "De diepste grond in jezelf is rust en geluk. En met alles wat ik maak wil ik mensen meenemen naar zo'n ervaring." (Foto: )

Jes!: Glazen boomproject van 'Bomendeejay' Bert

Ook in de regio Oosterhout kent men Bert Barten. Deze componist en regisseur laat namelijk bomen zingen! Dat klinkt gek, maar door trillingen van bomen aan muziekinstrumenten te koppelen raakt deze bomendeejay zijn publiek niet alleen door deze directe ervaring met de natuur, hij neemt hen ook mee met zijn eigen levenslessen. Van bomenmuziek, tot glasgeblazen boomtakjes: Vanuit een diepe rust inspireert Bert anderen.

Door Jessica Voets

OOSTERHOUT - Het begon zo'n twintig jaar geleden toen Bert met een bevriende wetenschapper en een leugendetector door een bos liep. Bert: "Ik zei voor de grap: Kan een boom eigenlijk liegen? We zetten de leugendetector aan een boom en zagen dat er spanning van de boom afkwam. Toen ik er een synthesizer op aansloot hoorden we geluiden. We dachten: Wat is dit? Een boom die geluid maakt? Maar op een boom zit spanning, en die kun je vertalen naar elektronische impulsen." Deze impulsen zijn bijvoorbeeld via de sapstroom of het zweten van bomen op te vangen. Door deze te versnellen en te koppelen aan muziekinstrumenten, kun je ze omzetten in boommelodieën. Bert startte pas met zijn boomconcerten, toen hij zo'n twee jaar geleden het Poolse oerbos wilde beschermen tegen kap. Daarna is Bert –samen met zijn team- doorgegaan met deze Talking Treesconcerten, die een bijzonder effect op mensen hebben. Bert: "We laten de bomen het werk doen, waardoor er een mystieke laag tevoorschijn komt. Je hoort de impulsen van de natuur en omdat je daar zelf onderdeel van bent raakt dat."

Hierdoor ervaren mensen een eenheidsgevoel, iets waar Bert zelf ook bekend mee is. Bert: "Als kind heb ik een diep eenheidsgevoel ervaren. Een diepe rust, tevredenheid en geluk in mezelf. Ik had geen vragen meer." Ondanks dat Bert zich daarna verloor in de 'ratrace', vond hij deze rust later in zijn leven na veel zelfonderzoek en meditatie weer terug. Dat gevoel wil hij mensen meegeven. Bert: "Je bent al rust. Je bent al geluk. Wat er allemaal overheen is gelegd heb je zelf verzonnen of heeft de maatschappij aan je opgedrongen. Maar de diepste grond in jezelf is rust en geluk. En met alles wat ik maak wil ik mensen meenemen naar zo'n ervaring."

In november verschijnt daarom zijn nieuwe CD. Maar, daarbij blijft het niet voor deze creatieve duizendpoot. Bert: "De natuur is zo kwetsbaar als heel dun glas. Daarom maak ik nu met een glasblazer in Parijs een glazen wilgenboom, die wordt geplaatst op diverse plekken in de wereld. Mensen kunnen daarvan takjes kopen. Want uiteindelijk wil ik vijf miljoen bomen planten."

Meer informatie is te vinden op de website:

www.talkingtrees.com

Het gehele Jes! Interview met Bert is vrijdag van 19-20 uur te beluisteren via www.orts.nl/ FM 106.2 of zondag van 19-20 u. via: www.rozoradio.nl/jes .

Meer berichten