Foto: Ashley Oomen

Column Andy Marcelissen: DIRRNRDNDRLL

Je hoeft niet meer naar onze oosterburen af te reizen om in dirrnrdndrll (schrijf ik het zo goed?) of lederhosen aan lange tafels en smalle bankjes jezelf naar de gallemiezen te zuipen en te vreten. Het Oktoberfest is namelijk ook volop aanwezig in Nederland. 'Heel Holland Sauft!'

Gezien de nogal dynamische volksaard der Nederlanders zijn eigenlijk alle feesten hier ingevoerd, behalve Prinsjesdag.

Ik ben eigenlijk niet zo van de geïmporteerde feesten, zoals Halloween, Valentijnsdag en het Suikerfeest, maar voor het Oktoberfest maak ik een uitzondering. Ik begrijp alleen niet dat ze in september al beginnen, maar verder vind ik het helemaal prima.

Dat betekent dus ook hier bier, bratwurst und borsten. Duizenden vrouwen gunnen de in lederhosen gestoken saufers een paar uurtjes een kijkje in de schappen.

Diepe decolletés in traditionele dirrnrdndrll –jurkjes, waarin ze hun goederen vakkundig hebben opgekrikt. Velen zijn van mening dat het een vertekend beeld geeft, maar deze misleiding bedriegt niet volgens mij.

Een dirrnrdndrll is overigens niet sexy bedoeld. Oorspronkelijk is het een traditionele outfit voor zwaar gereformeerde vrouwen. Denk even Julie Andrews van Sound of Music. Dat werk dus. Ik zou niet weten wanneer die positieve insteek er in is gekomen.

Nou weet ik trouwens ook waarom oud-premier Jan Peter Balkellende zo'n grote fan was van het Oktoberfest. Ik zie hem zo zitten, met dat intellectuele brilletje op z'n neus. Maar het ging 'm volgens mij niet om het bier. De deugniet.

Maar goed, de gezonde jongenshonger naar Mädel wordt sowieso meteen in de kiem gesmoord door die veel te onhandige, van dik rundleer gemaakte lederhosen.

Even gaan plassen is al een hele operatie. Het is sowieso al een hele klus om het herentoilet te vinden, want zowel bij de dames, als bij de heren, staat een rij dirrnrdndrll's van hier tot München. De opvang van het damesurinoir kan het aantal plasmeisjes doorgaans niet aan.

Veel van dat bier en worst wordt ter plaatse weer keurig geloosd via de reguliere wegen, boven en onder. Het is iedere keer weer een genot om te kijken naar dronken, projectielvomerende, wildplassende, omvallende feestgangers.

Want laten we wel wezen: of het decolleté nou uit de tijd van Sound of Music komt, of uit 2019. Het zal mij een Duitse Oktoberfestwurst wezen.

andymarcelissen.nl

Meer berichten