Marian Witte: ""Ik sta altijd open voor contact met een vereniging of bewonersgroepen."
Marian Witte: ""Ik sta altijd open voor contact met een vereniging of bewonersgroepen." (Foto: )

Interview met burgemeester Witte

Een kennismaking met de nieuwe burgemeester van de gemeente Geertruidenberg. Aan het begin van het interview geeft Marian Witte aan dat ze met 'je' aangesproken wil worden, omdat ze zich anders zo oud voelt.

Door Judith Prakke

Wie is Marian Witte?

"Ik ben geboren in 1975 in Terneuzen, Zeeuws Vlaanderen. Op mijn dertiende gingen we naar Brabant, maar de tongval heb ik snel afgeleerd. Ik wilde niet altijd al volksvertegenwoordiger worden. Ik zat wel in de leerlingenraad, ik was klassenoudste, lid van de universiteitsraad en later raadslid. Ik ben 5 jaar loco-burgemeester geweest in Oosterhout. Toen de burgemeester in Oosterhout was opgestapt, heb ik de waarnemend burgemeester en de nieuwe burgemeester ingewerkt. Toen dacht ik: dat wil ik ook. De diversiteit en kwaliteiten van de drie kernen maken Geertruidenberg een interessante gemeente. En kijk nou: wat een mooie kamer. Dat wil je toch?"

Hoe kijk je terug op het grootse onthaal in Fort St Gertrudis bij je installatie als burgemeester?

"In een woord geweldig. Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik graag inbreng wilde uit alle drie de kernen. Dat is gebeurd. De pianist kwam uit Raamsdonksveer, de Bergsche Battery kwam uit Geertruidenberg en het Gilde St Bavo kwam uit Raamsdonk. Drie kernen, samen een gemeente daar mag je trots op zijn. Mooie speeches. Er waren veel mensen. De gemeente Geertruidenberg heeft zich van de beste kant laten zien."

Je kreeg een essay met tien geboden voor de burgemeester. Welk gebod sprak u het meest aan?

"'Gij zult als burgemeester nooit ruzie maken met de secretaresse, de bode, portier of chauffeur' binnen de gemeentelijke organisatie. Naar buiten toe zou ik kiezen voor 'je bent er voor de burgers' al is 'je eigen tegenspraak organiseren' ook wel een goede."

Wat vinden je kinderen Matthijs, Marius en Marieke van je nieuwe baan?

"Ze houden me met beide benen op de grond. Natuurlijk zijn ze wel trots op me, maar ze zien het als weer een nieuwe baan van mij. Voor hen verandert er weinig. De jongste gaat naar het Dongemond College. En de anderen vervolgen hun opleiding in Breda en Tilburg."

Wanneer vind je dat je een geslaagde burgemeester bent?

"Dat is een grote vraag. Als we er samen in geslaagd zijn om als gemeente te kunnen blijven bieden wat burgers en ondernemers nodig hebben. We moeten de financiën strak in de gaten houden. Er moet bezuinigd worden maar we willen wel zoveel mogelijk voorzieningen behouden."

Wilt u tot slot nog iets kwijt?

"Ik sta altijd open voor contact met een vereniging of bewonersgroepen. Ik zou het leuk vinden als die mij uitnodigen om zo kennis te maken met de gemeenschap hier."

Meer berichten