Bloemlegging door de Bergjagers van Podhale in 2018 (foto: Generaal Maczek Museum)
Bloemlegging door de Bergjagers van Podhale in 2018 (foto: Generaal Maczek Museum) (Foto: Generaal Maczek Museum.)

Herdenking gesneuvelde Polen in Oosterhout

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Oosterhout bevrijd werd van de Duitse onderdrukking. Niet door de 1e Poolse Pantserbrigade onder leiding van Generaal Maczek, maar door de Desert Rats van de 7e Engelse Pantserdivisie, die uit de richting van Dongen, via Het Geel Huis aan de Leijsenstraat Oosterhout binnen trokken.

De opmars stopte echter ten oosten van de sluizen van het Wilhelminakanaal. Den Hout en Stuivezand moesten nog enkele dagen wachten.

Niet alleen vreugde, omdat na 4½ jaar de Duitse bezetting uit Oosterhout was verdwenen; maar er wordt nu ook stilgestaan bij de gesneuvelde Poolse militairen. De meesten waren jonge mannen, aan het begin van hun leven, die stierven in een voor hun onbekend en ver land.

Tien dagen na de bevrijding van Oosterhout trokken de Engelsen zich terug uit Oosterhout en werden de Poolse bevrijders voor 5 maanden gastvrij opgenomen door de bevolking. Niet alleen de jonge mannen die sneuvelden in Oosterhout worden nu herdacht, maar ook de mannen die sneuvelden bij de slag bij het Capelsche Veer tijdens de ijskoude winter van 1944/45.

De ceremonie, die op zaterdag 26 oktober om 10.30 uur begint, wordt verzorgd door de Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland en worden geleid door Wadec Salewicz, een zoon van een Poolse bevrijder. Naast de burgemeester van Oosterhout, de heer Buijs, zijn ook aanwezig de Poolse Ambassadeur in Nederland, de heer Czepelak, de Poolse minister van Veteranenzaken, afgevaardigden van de Poolse Generale Staf, samen met enkele Poolse veteranen die Nederland bevrijd hebben en vele andere groeperingen. Volgens de traditie leggen leerlingen van de Rubenshof bij elk graf een bloemetje.

Het geheel zal worden opgeluisterd door de Koninklijke Muziekvereniging Oosterhout, 8-tet o.l.v. Roel Noga en een Pools Militair Orkest uit Zagan (Polen). Een Erecompagnie van de 11e Poolse Pantsercavaleriedivisie, die de tradities van de divisie van Maczek overgenomen heeft, zal een eresalvo geven.

Meer berichten