Nestkasten ophangen met de Natuurfederatie Geertruidenberg. (foto: Judith Prakke)
Nestkasten ophangen met de Natuurfederatie Geertruidenberg. (foto: Judith Prakke) (Foto: )

Nestkast wapen tegen rupsenplaag

De Kerklaan in Raamsdonk is een doorgaande weg naast een evenementenlokatie. Er komt veel (fiets-)verkeer langs. Een uitstekende plek voor een project tegen de eikenprocessierups dus...

Door Judith Prakke

RAAMSDONK - Vier mannen van de Natuurfederatie Geertruidenberg zijn aan het werk. Het zijn Peter Verwaters, Kees Schuller, Henny Bisschop en Toon Roovers. Geroutineerd gaat een flinke ladder tegen de eikenboom en snel klimt een man naar boven, terwijl de ander de ladder stevig vasthoudt. Met twee schroeven zet de klimmer de nestkast op zijn plaats. Ze plaatsen nestkasten voor vleermuizen, boomkruipers, de koolmees en de pimpelmees. Deze diersoorten zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dat is onderdeel van natuurlijke bestrijding. Vorig jaar gingen de Dollemansdagen aan het veld aan de Kerklaan door de eikenprocessierups bijna niet door. Dit jaar zal dat niet gebeuren. De bestrijding - met 80% minder eikenprocessienesten - is zeer effectief.

De sponsoren die Natuurfederatie Geertruidenberg bijeen heeft gebracht zijn Fauna Diertotaal Megastore, Hengelsport Ons Genoegen en de gemeente. Ook levert de Natuurfederatie zelf een bijdrage.

Peter Verwaters: "Natuurlijk is onderhoud van de nestkasten nodig, maar dat is een keer in het voorjaar alle kastjes langs om ze schoon te maken, zodat er geen parasieten inkomen. Dat is zo gebeurd."

De twintig van in totaal 93 nestkasten zijn slechts het begin van een compleet actieplan om de biodiversiteit te verbeteren. Er worden heesters en andere vaste planten en bloemranden aangeplant. De planten rond bomen worden aangevuld. Landbouwers via StiKa, een groen-blauw stimuleringsfonds, worden gestimuleerd mee te doen met een bloemenstrook. Zo'n bloemenmengsel kan uit boekweit, venkel groot akkerscherp, gipskruid, gele ganzenbloem, kleine zonnebloem en klaproos bestaan. Er komen takkenrillen waar je oude takken ingooit zodat vogels en vleermuizen het struikgewas als natuurlijke schuilplaats kunnen gebruiken en daar insecten kunnen vinden. Veel insecten zijn ook natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Daarnaast moeten bladeren zoveel mogelijk blijven liggen dus het onderhoudsbeleid wordt gewijzigd. Daar hebben insecten ook baat bij.

Kees Schuller: "In Hilvarenbeek waren ze 175.000 euro kwijt aan de bestrijding van de eikenprocessierupsen. Vanaf de zandgronden komen ze hier heen. Er is bij de Efteling een hele ploeg bezig om de eikenprocessierups te weren." Peter Verwaters: "De boodschap is niet alleen dat wij dat aan het doen zijn. Het gaat er vooral om dat mensen dit in hun eigen tuin ook gaan doen. Haal die tegel uit je tuin en plaats er een plant. Plaats nestkastjes. Plaats insectenhotels."

Hier zijn ze klaar. Ze pakken hun spullen bij elkaar. "Op naar het Ganzewiel en 't Kruithuis."

Meer berichten