Foto: Ashley Oomen

Column Andy Marcelissen: Een eigen Kelly Family

We hebben een eigen Kelly Family! Of is het meer de familie Von Trapp, bekend van de Sound of Music?

In dit geval de familie Von Keldertrapp. Ze zaten te wachten op het einde der tijden. Maar dan ga je toch niet in een kelder zitten, toch? Ik zou dan naar buiten gaan om het te kunnen zien.

Dit gaat over een gezin dat van de kaart is verdwenen, maar wist überhaupt iemand van het bestaan van dat dorp Ruinerwold?

Zie hier de verdwazing van de media. Die vonden het sensationeel, dat een familie jaren in de kelder heeft geleefd, afgesloten van de buitenlucht en de buitenwereld.

Maar het was al meteen duidelijk dat dat niet kon kloppen. We smulden allemaal van het idee. Een ontsnapte zoon die voor het eerste de bewoonde wereld ziet en in een Jezus-outfit aan de bar van de plaatselijke kroeg z'n relaas doet nadat ie vijf pinten had genuttigd.

Maar uiteindelijk blijken het een stelletje Pipi Langkousen te zijn, die nooit naar school zijn gegaan en door hun netjes verzorgde tuin rennen met hun geiten. Ze hebben zelfs Facebook. Weg verhaal. Storm in een glas water.

Waarom zijn deze mensen uit hun huis gehaald? Waar zijn de strafbare feiten? Waarom zou je niet onafhankelijk van je eigen groentetuintje mogen leven? Wie zegt dat je als willoze slaaf mee moet doen in deze maatschappij?

Misschien vinden deze mensen wel dat juist wij knettergek zijn. Maar het hachelijke punt is het feit dat ze geen belasting betaalden. De Belastingdienst fungeerde als reddende engel van de politie, die maar weer eens geen duidelijke aanklacht konden formuleren om het gezin op te pakken.

Een Oostenrijker, een kelder, een trap en een woonruimte achter een kast. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat de autoriteiten deze combinatie te onwaarschijnlijk vonden om er iets achter te zoeken.

Maar gelukkig, in Nederland houdt privacy op zodra je de belasting ontduikt. Je zou ook kunnen zeggen: ze hebben ook nooit kinderbijslag uitgekeerd gekregen voor hun omvangrijke kroost. Dus dat heft elkaar toch weer een beetje op?

Ik zou tegen deze familie willen zeggen: schrijf een boek, ik wil wel als spookschrijver fungeren. Geheid dat we allemaal binnenlopen.

andymarcelissen.nl

Meer berichten