Foto: Ashley Oomen

Column Andy Marcelissen: Kanker

Afgelopen weekend werd de enige echte voetbalklassieker gespeeld, Ajax tegen Feyenoord. Zonder uitsupporters, want dat is het gevolg van een van 's lands langstdurende voetbaloorlog tussen twee vooraanstaande clubs, met beiden de meeste aanhangers van het niveau Peppi en Tokkie.

Tien jaar geleden besloten de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, na rellen en spreekkoortjes vanuit beider Liturgische supportersvakken, om voorlopig geen uitfans toe te laten.

Veelgebruikte woorden in die liedjes zijn onder andere 'kanker' en 'joden'. Of een combinatie van deze twee woorden. Want zo creatief zijn ze dan weer wel.

Ajax won met 4-0. En dat was reden voor de verliezende asociale groepering om eens verhaal te gaan halen bij de spelers. Nou ja, verhaal halen.

Een aantal spelers van Feyenoord zijn uit de spelersbus gekomen om met de woedende fans in gesprek te gaan. Onder meer Steven Berghuis en Leroy Fer kwamen de bus uit om het woord te voeren.

En daar sta je dan, voor een groep kansloze, hersenloze testosteronbommetjes met capuchons, die er voor moeten zorgen dat ze niet herkend worden. En uiteraard om die ene hersencel te beschermen.

Dan ben je een volwassen stoere vent en dan ga je in je eigen tijd een bus opwachten met sporters die – wat vrij normaal is in sport - een wedstrijd verloren hebben.

Hoe depressief kun je zijn? Agressievelingen als deze zijn het grootste blok aan het been van een club. Ze verheffen zich boven de club zijn en beseffen niet dat ze zelf dé reden zijn dat iedere sponsor met visie ver bij ze vandaan blijft.

Dit soort leeghoofden te woord staan, het lijkt me het ergste wat er is. En om vooral niet dat ene zinnetje te zeggen: 'Ajax was vandaag beter.' Dat kan namelijk dodelijk zijn.

En wat waren ze lekker 'in gesprek' met elkaar. Zogenaamde fans die nog geen twee tellen hun muil kunnen houden om naar een speler te luisteren, die het aandurft om deze droeftoeters te woord te staan.

Geen enkele club in Nederland levert een grotere bijdrage aan de bestrijding van kinderkanker als Feyenoord. Je zou maar bij die 98 procent van de supporters horen, die zich nu kapot schamen. Kunnen zij nu niet opstaan en zich hier massaal van distantiëren?

'Supporters' die in elke zin drie keer het woord kanker gebruiken, laat ze allemaal maar eens een keer Alpe d'Huez op fietsen. Dan piepen ze wel anders.

andymarcelissen.nl

Meer berichten