Wethouder Adriaan de Jongh bij de overhandiging van de folder met tien symptomen van dementie (foto: Judith Prakke)
Wethouder Adriaan de Jongh bij de overhandiging van de folder met tien symptomen van dementie (foto: Judith Prakke) (Foto: )

Geertruidenberg dementievriendelijk

De werkgroep bewustwording van de gemeente Geertruidenberg organiseerde in Theek 5 een bijeenkomst over hoe Geertruidenberg een dementievriendelijke gemeente moest worden.

Door Judith Prakke

GEERTRUIDENBERG - De bijeenkomst op 21 oktober startte met een toneelstuk 'Strepen op het raam', een lichtvoetige theatervoorstelling over dementie. De voorstelling liet de verwarring en twijfel zien waarmee zowel de persoon met (beginnende) dementie zelf als zijn naasten geconfronteerd worden. Eerst leek het om 'gewone' vergeetachtigheid te gaan, maar wanneer vader zich steeds vaker in de problemen brengt wordt de ernst van de situatie duidelijk.

Het themalied Our house van Crosby Stills Nash & Young bracht de hoofdpersoon steeds terug naar het moment dat zijn dochter geboren werd, de mooiste dag van zijn leven.

Daarna werd er een vraaggesprek geleid door dr. Wies Arts van Zet of mensen het herkenden in hun vereniging of koor of in de winkel. Er was veel herkenning. De bakker herkende dat een mevrouw steeds vergat wat haar bestelling was en zij haar daarmee en met haar geld hielp. Toen ze naar een tehuis ging was er een overgangsperiode waarin de familie het brood dat ze elke week ophaalde opzei. De bakker zei: 'weet je laat de bestelling maar staan. Dan raakt ze niet in de war als de bestelling er niet is en ze komt toch het brood ophalen'. Dat vond de wethouder Adriaan de Jongh een goede manier van meedenken en hij haalde "dit symbool voor dementievriendelijk Geertruidenberg" naar voren om de folder 'De 10 signalen van dementie' te overhandigen.

In de folder staan als signalen vergeetachtigheid op 1, gevolgd door 2. problemen met dagelijkse handelingen, 3. vergissingen met tijd en plaats, 4. taalproblemen, 5. kwijtraken van spullen, 6. slecht beoordelingsvermogen, 7. terugtrekken uit sociale activiteiten, 8. veranderingen in gedrag en karakter, 9. onrust en 10. visuele problemen. Deze signalen kunnen op dementie wijzen, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Raadpleeg daarom altijd een huisarts.

Daarnaast deelde Adriaan de Jongh de waaier 'Veelgestelde vragen over dementie. Bij wie of waar vind ik antwoorden?' Daarin staan Daan van Delden (0652508661) en Anouk de Kwaadsteniet (0623779197), beiden dementie casemanagers . Uiteraard kunt u bij vragen ook terecht bij het SWOG (0162)520706, Trema (0162)520387 of Surplus (0162)748600. Het gemeenteloket 140162 staat ook klaar met antwoorden. Ook kunt u in gesprek in 't Kardeeltje in Raamsdonksveer of De ontmoeting op vrijdagochtend in Raamsdonk. In Theek 5 is er ook de dementheek waar veel informatie te vinden is. Op 26 november is er om 19:30 uur een bijeenkomst in Theek 5 van Charlie Polak, een bekende journaliste en presentator over "Voorbij voorbij", een nieuw boek over het thema dementie.

Meer berichten