Het team van basisschool De Westhoek is strijdvaardig en staakt woensdag voor meer begrip en structureel geld voor het onderwijs.
Het team van basisschool De Westhoek is strijdvaardig en staakt woensdag voor meer begrip en structureel geld voor het onderwijs. (Foto: )

Staakactie: 'Ik ben geen toprioriteit!'

Op het moment dat deze editie van Het Kanton uitkomt, heeft KBS De Westhoek voor de 4e keer haar deuren gesloten. Hiermee willen de leerkrachten aandacht vragen voor de problemen in het basisonderwijs.

Door Casper van Aggelen

In de Randstad is het al goed merkbaar, en het zal niet lang duren voor de problemen ook onze regio hebben bereikt: een tekort aan leerkrachten. In plaats van de oorzaken aan te pakken, ziet minister Slob de gevolgen door de vingers: als het niet anders kan mogen scholen tijdelijk een 4-daagse schoolweek invoeren of onbevoegden voor de klas zetten.

Het is ongehoord dat de ogen worden gesloten voor de problemen. Er is geen ander beroep - bijvoorbeeld chirurg of buschauffeur - waarbij dit door beugel kan. De mensen die dagelijks de toekomst van Nederland, uw kind, in hun klas hebben, zouden wel vervangen kunnen worden.

Wat zijn dan de mogelijkheden? In de buitenschoolse opvang werken ook mensen met een pedagogische achtergrond. Daar zou men al 3 personeelsleden nodig hebben voor 1 klas van meer dan 20 leerlingen. En ouders? Natuurlijk hebben ouders pedagogische kwaliteiten, men voedt immers zelf kinderen op, maar een hele klas lesgeven is echt wat anders.

De leraren in het algemeen en van de Westhoek dus in het bijzonder, vinden het frustrerend dat het vakbonden, werkgevers en overheid nog steeds niet is gelukt om het vak van leerkracht aantrekkelijker te maken. Als deze partijen hun verantwoordelijkheden niet nemen, zit uw kind straks opgezadeld met ondermaats onderwijs. Dat moeten de leraren, ouders en kinderen, in Nederland toch niet toestaan?

Westhoeklerarern hopen dat de noodzaak bij u en in Den Haag inmiddels duidelijk is geworden. Zolang uw kind geen topprioriteit is in de politiek, strijden ze hiervoor. U toch ook?

Afgelopen dagen was het hectisch in het demonstratieland van de leraren. Voorzitter Liesbeth Verheggen van de onderwijsbond AOb trok eerst de staking van de leraren in, later pakte ze haar biezen, stapte op bij de bond en zo ging de staking op woensdag toch weer door.

Veel ouders hebben begrip voor de acties, maar komen door de staking van de leraren ook in de problemen. Ongewild komen ze met oppasproblemen in aanraking. Woensdag zal het op plaatsen waar kinderen vermaakt kunnen worden, dan ook extra druk zijn (geweest). Eigenaren van Haasje Over in Oosterhout en Pukkemuk in Dongen gaan van een grote drukte uit. En veel opa's en oma's zien hun kids een keertje extra.

Meer berichten