Foto: Ashley Oomen

Column Andy Marcelissen: Gas eraf!

Premier Rutte kan mooi lullen. Dankzij hem zitten we met dure lelijke windmolens, warmtepompen, biomassastokers en elektrische auto's waar het klimaat noch het milieu ook maar ene moer aan hebben.

De immigratietrein dendert door, het pensioenprobleem is nijpend, en het land is vastgelopen op volslagen idiote milieuregels. Maar er is hoop. Het land gaat gered worden. De maximum snelheid gaat omlaag. Jippieeee!

Dus omdat een stel onbekwame beleidsmakers met een dokterstitel geen beleid kunnen maken en heel Nederland naar de klote helpen moet ik straks inleveren op mijn snelheid? Fijn!

Als ik verkeersbordenmaker zou zijn, ging ik VVD stemmen. Dat is lekker verdienen bij al die wijzigingen en aanpassingen die over elkaar heen tuimelen.

En men verwacht tegelijk dat het maatschappelijk draagvlak voor de steeds absurder wordende klimaatmaatregelen niet lijdt onder dit staaltje van nihilisme en desinteresse wat de politiek hiermee tentoonspreidt. Wát een onkunde.

Leo Trotzki (1879-1940), een Russisch theoreticus zei ooit: 'Een toename van het aantal regels is een goede indicator voor het ontbreken van een plan.' Deze spreuk past mooi op een tegeltje. Kan deze geen plaatsje krijgen aan de muur in Het Torentje?

Dat hele klimaat akkoord is vol-ko-men nutteloos op mondiaal niveau. Dat zeggen zelfs de ontwerpers ervan gewoon hardop.

Dat geldt voor dit stikstof gezever evenzo. Minder hard rijden maakt niets uit, maar het maakt indruk op het buitenland (duh!) en is het meest laaghangende fruit wat ze kunnen pakken.

Dus dan maar weer autootje pesten. Dit doet slechts op papier wat aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Want wie rijdt er nu daadwerkelijk 130 km/h? Je mag tegenwoordig blij zijn als je 30 haalt.

Het moet niet gekker worden. Straks worden auto's nog dusdanig ingericht dat je er niet meer ongestraft een scheet in kan laten. Dan moet je dat compenseren door gedwongen gedurende vijftien minuten 2 km/h langzamer te rijden.

Dus misschien moeten de automobilisten ook maar gaan protesteren. Iedereen die 130 km/h wil blijven rijden met zijn bolide en al naar het Malieveld. Dat zal ze leren.

Of met z'n allen stil gaan staan op de A12, 's morgens en 's avonds. Wacht even, dat gebeurt eigenlijk al jaren...

www.andymarcelisen.nl

Meer berichten