Ad Montée (links en Toin Renieren (rechts) met de vormkanarie
Ad Montée (links en Toin Renieren (rechts) met de vormkanarie (Foto: )

Van vormkanaries tot roodstaarten

Parkieten, kanaries, wildzang, tropen, mutanten, grijze roodstaarten….Het zijn zomaar een paar vogels die genoemd worden door Toin Renieren (voorzitter) en Ad Montée (secretaris) van Vogelvereniging The Little Birds uit Dongen met het oog op de aanstaande tentoonstelling van die vereniging.

Door Lia van Gool

DONGEN - 'Parkietenman' Ad en 'kanarieman' Toin zijn twee gedreven vogelliefhebbers. Ad heeft een gezelschapsvolière, terwijl Toin gericht vogels kweekt voor tentoonstellingen. Trots laat hij dan ook het bondskruis zien dat hij een keer heeft gewonnen. "Dat is de hoogte prijs die je kunt winnen."

En hoe leuk het ook is om vogels te kweken, zij blijven puur hobbyisten, ook al kunnen zij soms hoge prijzen krijgen voor hun vogels. Toin gaat voor zijn vogels wel eens de grens over. "Ik ga gerust naar België om een goed koppel te halen. Ik betaal er dan ook graag voor, omdat het goeie vogels zijn."

Jammer vinden zij dat het, door de huidige regels voor dierenwelzijn, steeds moeilijker is om deze hobby vol te houden. "Geloof ons, wij, liefhebbers van vogels, gaan heel zorgvuldig met onze vogels om. Wij zorgen voor goede huisvesting, goed voer en al dat soort zaken meer."

Ad en Toin vinden het vervelend, dat zij regelmatig te horen krijgen, dat de vogels tijdens shows in te kleine kooitjes zitten. Zij zijn het daar dan ook niet mee eens, want: "Je kunt vogels trainen om in die kooitjes te zitten."

Toin voegt de daad bij het woord en haalt een zogenaamde 'vormkanarie' (later deze maand te zien op de show) met kooi uit zijn volière. Het beestje heeft de naam te danken aan de vorm die de kanarie heeft: hij is helemaal rond. En het beestje heeft het, zo te zien, prima naar zijn zin.

The Little Birds telt ongeveer 45 leden. De club komt elke maand één keer bij elkaar, soms om alleen maar te vergaderen, dan weer voor een lezing.

"Wij hebben ongeveer 45 leden en wij komen elke maand een keer bij elkaar. Soms gewoon om te vergaderen, andere keren zijn er lezingen," vertelt Toin Renieren.

"Het is wel jammer dat de aanwas van jeugdleden minimaal is," vinden Ad en Toin. "Vogels houden is niet meer van deze tijd," denken zij. Juist daarom zijn zij blij het éne meisje als jeugdlid. Want: "Vogels houden is over het algemeen meer een mannenhobby, al klinkt dat als een cliché."

De vereniging is al een aantal jaren thuis bij Ton Kemmeren. Daar houdt Vogelvereniging The Little Birds hun tentoonstelling, van 15 tot en met 17 november 2019. Dan zijn er zo'n 250 verschillende vogels te zien.

Tot slot: "Als je een vogel wil kopen, doe dat dan bij een kweker aan huis. Dan weet je zeker dat je een goede vogel hebt. En je betaalt er een stuk minder voor."

Meer berichten