Wethouder John van Vugt plaatste donderdag 31 oktober één van de dertig steigerpalen aan de Timmersteekade
Wethouder John van Vugt plaatste donderdag 31 oktober één van de dertig steigerpalen aan de Timmersteekade (Foto: )

Trossen los aan de Timmersteekade

Wethouder John van Vugt plaatste donderdag 31 oktober één van de dertig steigerpalen door middel van een trilblok in het slib van de Donge. Hiermee luidde hij feestelijk het begin van de aanleg van de vijf ligplaatsen en nutsvoorzieningen voor de schepen aan de Timmersteekade in. De toekomstige nieuwe bewoners werden feestelijk onthaald.

Door Judith Prakke

GEERTRUIDENBERG - Wethouder John van Vugt klom in de hijskraan en aan de hijskraan hing het trilblok. Het trilblok was verbonden met de grote zwarte steigerpaal en hoewel Van Vugt niet zoveel vertrouwen had in zijn eigen technische kunnen: "Als ik er al naar kijk gaat het al kapot!" vond de landmeter Robbert de Laat dat hij "een geboren natuurtalent!" was. Nadien was er nog een receptie om de nieuwe bewoners welkom te heten. Arend Ens van de directie keek goedkeurend toe.

De historische schepen die straks aan de Timmersteekade komen te liggen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het schip minimaal vijftig jaar oud zijn en mag de lengte niet meer dan dertig meter zijn. Bovendien dient het schip 'bijzondere esthetische kwaliteiten' te hebben en de eigenaar is verplicht de historische uitstraling intact te houden.

Marcel Derksen krijgt met zijn buurtvaartschip een nieuw adres aan de Timmersteekade. Zijn schip Houthandel 2 biedt onderdak aan zijn gezin met twee kinderen. Het schip heeft veel hout gevaren. Via de Landelijke Vereniging Behoud Historische Bedrijfsvaartuigen (LVBHB) is hij in contact gekomen met de gemeente Geertruidenberg.

Deze vereniging onderhoudt contact met gemeentes en beheert de documentatie. Ook organiseert de vereniging evenementen. Derksen komt uit een schippersfamilie. "Mijn hele familie zat in de binnenvaart, maar ik heb gewoon de baan en de bal genomen." Hij werkt nu in de elektriciteitscentrale. Hij heeft al in Etten-Leur, Nijmegen en Rotterdam gewoond en nu is hij een trotse bewoner van de Timmersteekade.

Zijn buren worden Frank en Plonia van de Sande met hun schip Anna Koosje uit 1931. Hun type schip heet luxe motor en het schip vervoerde in voorbije dagen suikerbieten. Het voorroef is authentiek. De ingang is de originele ingang van de kombuis. Van de Sande mocht al anderhalf jaar aan de Timmersteekade liggen.

Nu wordt het officieel. Het had veel oponthoud. Steeds moest het schip verplaatst worden en soms wisten de bewoners niet eens waar ze dat weekend zouden liggen. Dat ging hen niet in de koude kleren zitten.

Van Vugt legde uit: "Er was destijds een steiger gemaakt waar alle schepen kop-aan-kont lagen. Maar dan kun je helemaal niet weg naar evenementen. Dat is nu juist zo leuk. Nu zijn er kleinere steigers aan een grotere steiger gemaakt en kan iedereen in en uitvaren. Plonia van de Sande: "Dat is echt veel fijner."

Meer berichten