Foto: Ashley Oomen

Column Andy Marcelissen: Auke Jok

Ik ga volgend jaar iets bijzonders doen. Iets unieks. Iets wat nog maar weinig schrijvers hebben gedaan. Ik ga een boek over Johan Cruijff uitbrengen. Goed plan hè? Er valt vast wel wat over Nederlands beste voetballer ooit te vertellen. Alleen over Jezus Christus zijn meer boeken uitgebracht.

Maar even serieus, het levensverhaal van Cruijff is volledig uitgemolken. Om nog een beetje origineel te zijn, doe je het gewoon op de manier van biograaf Auke Kok, die vlotter schrijft dan hij lult.

Je verzint er gewoon wat bij. Iets waar je niet helemaal zeker van bent. Je weet dat dat ontdekt gaat worden en vervolgens wacht tot je aan mag schuiven bij DWDD. En daarna raakt de verkoop in een stroomversnelling. Ontzettend knap gedaan, Auke. Op de rand van het juridische vrijwel gratis mega publiciteit.

Zo ga ik het ook doen. Gewoon het standaardverhaal van Cruijff opnieuw uitwerken en dan ergens op pagina 136 iets neerzetten over die vreemde avond in december 1972 bij de uitreiking van de prijs van "Voetballer van het jaar" dat Johan Cruijff in de coulissen Ria Valk in haar kont had geknepen. Waar de man van Ria gewoon bij stond. En Sjaak Swart.

Wat een waardeloze streek van die Kok. Bakken met geld verdienen aan een overledene en hem ook nog zwart maken. Hij verdient hier 4,5 € ton (65.000 * € 7) aan en er komt nu zeker weten een tweede druk door de publiciteit.

In zijn eerste jaar bij Barcelona, na 14 jaar weer een titel voor de Basken. Met 5-0 winnen in Madrid met dictator Franco op de tribune. Uit wrok Feyenoord kampioen maken. Dat is waar het wat betreft Cruijff om hoort te draaien.

Met wie hij neukte interesseert me niet. Snap niet dat het mensen wel interesseert. Wellicht vond zijn vrouw het wel prima. Wat hebben wij er mee te maken.

Cruijff is maar één keer vreemd gegaan en dat was toen hij ging voetballen bij Feyenoord. 'Overspel is simpel, maar het is heel moeilijk om simpel over te spelen', zou Johan Cruijff gezegd hebben als hij nog zou leven, maar helaas is hij te vroeg overleden.

Je kunt de Cruijff-uitspraken zelfs na zijn dood nog gewoon bedenken. 'Een biograaf die heeft gelogen is een bioloog.'

andymarcelissen.nl

Meer berichten