Donderdagavond vond alweer het tweede Visiecafé plaats voor inwoners van de gemeente Geertruidenberg (foto: Judith Prakke)
Donderdagavond vond alweer het tweede Visiecafé plaats voor inwoners van de gemeente Geertruidenberg (foto: Judith Prakke) (Foto: )

Visiecafé ziet het scherp bij Theek 5

Donderdagavond vond alweer het tweede Visiecafé plaats voor inwoners van de gemeente Geertruidenberg.

RAAMSDONKSVEER - Manou Ruhe van de Anteagroep heette iedereen hartelijk welkom op een avond dat er naar de burger geluisterd werd hoe ze dachten over allerlei zaken die in de gemeente spelen.

Door Judith Prakke

Hoe zie jij de toekomst van gemeente Geertruidenberg? Wat vind je belangrijk voor gemeente Geertruidenberg? Wat vind jij belangrijk voor gemeente Geertruidenberg, voor jouw werk en jouw omgeving? Hoe ziet jouw leven daar er over 20 jaar uit?

Jet Westhoff zei: "Het is belangrijk om te kijken wat er al ligt. Er zijn meerdere visies opgesteld, maar ook om te kijken en luisteren wat mensen vinden."

Om verder uit te leggen wat er verlangd werd, toonde ze een filmpje over de omgevingswet, waarin werd uitgelegd dat het oerwoud van regels en bureaucratie die waren ontstaan bij het vormgeven van een goed geregelde omgeving binnenkort vervangen zou worden door de Omgevingswet (www.omgevingswetportaal.nl). Deze wet zou nu al uitnodigend en inspirerend moeten werken voor de burger om nieuwe initiatieven te ontplooien.

Een voorbeeld van een dergelijk initiatief had Robert Lankhaar. Hij is initiatiefnemer van de Benraatshoef. Dat is een speeltuin die hij en zijn commissie wilden omtoveren in een ontmoetingsplek. Hij was na het invullen van een enquête bij de gemeente benaderd of hij in een commissie wilde plaatsnemen om iets leuks van de Benraatshoeve te maken.

Die uitdaging nam hij aan en samen met een commissie die hij bijeenbracht, bedachten ze dat het een ontmoetingsplek voor jong en oud moest worden, een reden om uit huis te komen. Omdat het om een ontmoetingsplek voor jongeren en ouderen ging, waren er veel speeltoestellen voor ouderen en een jeu-de-boules-baan opgenomen in het plan. Nu was de eerste fase, een klimtoestel voor kinderen in natuurlijke houttinten al een feit. Maar hij zocht nog sponsors om de volgende fasen te bereiken. Intussen organiseerde de commissie bijeenkomsten voor Halloween, een sponsorloop, een loterij, een buurtbrunch en een nieuwjaarsborrel. De buurt leeft weer!

Dit inspirerende initiatief werd gevolgd door een interactieve avond waar in groepen werd gesproken over verschillende thema's: gezond leven, nieuwe energie, wonen in de wijk en in een tweede ronde over bereikbaarheid, werken en ondernemen in Geertruidenberg en klimaat, water en groen. Dat werd heel leuk gedaan met grote kaarten van Geertruidenberg en fiches. Aan het einde volgde de slotconclusies van alle thema's. Bij de groep van nieuwe energie dacht men bijvoorbeeld dat groene energie opgewekt kon worden met de Dongecentrale en door zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen te plaatsen.

Meer berichten