'Zaterdagochtend-werkzaamheden' aan de fundamenten van de Waterstaatskerk
'Zaterdagochtend-werkzaamheden' aan de fundamenten van de Waterstaatskerk (Foto: )

Fundament Waterstaatskerk hersteld

 'Een hoop oude stenen', dat is wat een argeloze voorbijganger waarschijnlijk denkt bij de stenen op de hoek van de Gasthuisstraat en de Hoge Ham in Dongen. Nee, het is geen hoop oude stenen, het zijn de fundamenten van de Waterstaatskerk. Deze kerk stond hier in de periode 1828-1875 (bouw eerste fase) en de periode 1876-1917. In dat laatste jaar brandde de kerk af.

Door Lia van Gool

De fundamenten bleven liggen en kwamen tevoorschijn toen het huidige kruispunt werd aangelegd. Dankzij de Heemkundekring Dongen liggen de fundamenten er nog. En ook dankzij de Heemkundekring worden deze nu hersteld en gerestaureerd. Een groep 'manusjes van allessen' van de Heemkundekring werkt elke zaterdag, als de weeromstandigheden het toelaten, met veel enthousiasme aan het opknappen van de fundamenten.

Bert Kalter, voormalig voorzitter van de Heemkundekring en één van degenen die regelmatig te vinden is op het kruispunt, laat zien dat 'de rode stenen op het trottoir' aangeven waar de kerk vroeger heeft gestaan.

"Met de gemeente is indertijd afgesproken dat de Heemkundekring zou zorgen voor het onderhoud van de fundamenten. In de loop der jaren raakten de stenen los, er werden stenen beschadigd door vorst en er raakten voegen los. De planten drukten bovendien op het fundament."

De mannen zorgen er nu voor dat alle losse stenen weer op de juiste plek komen en dat de voegen weer goed worden. "Wij hebben gaten geboord, zodat het water tussen de fundamenten weg kan lopen, soms stonden er echt grote plassen. Over het terrein rondom de fundamenten hebben wij gesproken met de gemeente. Zij kijken wat zij voor ons kunnen betekenen."

Het groepje dat deze zaterdag aanwezig is, is het unaniem eens: "Dit is leuk om te doen." De mannen werken, praten, lachen en maken tijd voor een koffiepauze, gezeten op de restanten van de kerk. Deze ochtend hebben zij geluk: er is appeltaart omdat één van de aanwezigen onlangs zijn vijftigjarige bruiloft vierde.

"Er is een vaste kern ontstaan vanuit de werkzaamheden aan de Vlaamse Schuur, die van de Eindsestraat is overgebracht naar de Doelstraat," vertelt Bert Kalter. Het is een hechte groep van dertien mensen die bijna wekelijks, in wisselende samenstelling, op zaterdagochtend hier aan het werk is.

"De mannen verrichten hand- en spandiensten en sommigen komen alleen maar even kijken. Zij hebben allemaal iets met 'oude meuk' dat waarde heeft en dat hebben de restanten van de Waterstaatskerk."

Na de koffiepauze gaat het werk gestaag door, er worden stenen gebikt, er wordt gemetseld, er wordt grasgemaaid, er wordt gepraat en gelachen. Hoe lang de werkzaamheden nog gaan duren, is nu nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat het resultaat er straks mag zijn!

Meer berichten